Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

"Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ή η πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ"

Απέρριψε οριστικά η κυβέρνηση τη λύση της πώλησης της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου λόγω της υφεσιακής κατάστασης που επικρατεί με αποτέλεσμα την χαμηλή αποτίμηση των μετοχών της. 
«Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ή η πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ, είναι οι επιλογές που προκρίνει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας δεν είναι...
στις προθέσεις της η πώληση της μέσω Χρηματιστηρίου λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, όπως ανέφερε, «θα καταλήξουμε σε ένα συνδυασμό πώλησης μονάδων και ανταλλαγής ισχύος, που θα μπορέσει να μας κάνει συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, αλλά ταυτοχρόνως να διαφυλάξει και την αξία της Επιχείρησης». 
Κατά 60 % μειώθηκαν τα κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους καυσίμων, της μείωσης της ζήτησης ρεύματος λόγω της κρίσης και της απώλειας μεριδίου αγοράς από τη ΔΕΗ, που έχει περιοριστεί (σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) στο 70 %. 
Στο μεταξύ, πρόσκληση προς τις 15 εταιρίες και κοινοπραξίες που έχουν προεπιλεγεί για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 200 μεγαβάτ, στη Δυτική Μακεδονία, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές θα απευθύνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στον κόσμο που περιλαμβάνει: 
- Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 μεγαβάτ (MW) στη Δυτική Μακεδονία. - Την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Δυτική Μακεδονία. - Άλλες ενεργειακές και τεχνολογικές δράσεις στη Δυτική Μακεδονία. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναζητά μέσω του διαγωνισμού στρατηγικό εταίρο για τις επενδύσεις αυτές, που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 500 εκατ. ευρώ. 
Η επιλογή του στρατηγικού εταίρου θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά και σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία της κάθε προσφοράς. 
Στόχος είναι οι τελικές προσφορές να έχουν υποβληθεί το αργότερο στις αρχές του 2012, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι. 
Το έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχή 5.200 στρεμμάτων στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η παραγωγή του θα καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων θα συνεισφέρει και θα αυξήσει σημαντικά την εθνική προστιθέμενη αξία στο έργο, δημιουργώντας μόνιμες θέσεις εργασίας. 
Αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής (2 έτη) και 200 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...