Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτροσόκ και… δέος από το τέλος ακινήτων, αρχές Οκτωβρίου οι πρώτοι λογαριασμοί !

Επιβαρύνσεις που φτάνουν ακόμη και τα 700- 800 ευρώ για ένα τριάρι σε μεσοαστική περιοχή, διπλάσιες δηλαδή απ’ ότι αρχικά είχαν ανακοινωθεί, επεφύλασσε τελικά το ειδικό τέλος στα ακίνητα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπ. Οικονομικών.
Το τελευταίο μάλιστα απειλεί ευθέως όχι μόνο με διακοπή ρεύματος, αλλά ακόμη και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσους δεν το πληρώσουν. Το χρονοδιάγραμμα για το τέλος που θα επιβαρύνει 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές, προβλέπει ότι οι νέοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ, θα αρχίσουν να καταφτάνουν στους πελάτες της επιχείρησης στις αρχές Οκτωβρίου
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ διαβλέπει εκτίναξη των απλήρωτων λογαριασμών, που φτάνουν ήδη τα 400 εκατομμύρια ευρώ, κι ενώ το κράτος της χρωστά 140 εκατομμύρια ευρώ.
Η έκπληξη
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών επεφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη : Το υπουργείο επέβαλε συντελεστές «παλαιότητας», αυξάνοντας τις επιβαρύνσεις όσο πιο καινούργιο είναι το ακίνητο. Οι συντελεστές προσαύξησης αρχίζουν από 5% για ακίνητα ηλικίας 20 έως 25 ετών και φτάνουν το 25% για νεόδμητα ακίνητα έως τεσσάρων ετών. Παράλληλα δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε εμπορικά και οικιακά ακίνητα, με τις επιβαρύνσεις για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να αυξάνονται κατακόρυφα εξαιτίας των πολλών τετραγωνικών των καταστημάτων τους.
Με βάση λοιπόν την κλίμακα που ανακοινώθηκε, για ένα καινούργιο ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με αντικειμενική αξία μεταξύ 2.001 και 2.500 ευρώ, όπως για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή, τη Νέα Σμύρνη, τον Χολαργό και τη Ραφήνα, το ειδικό τέλος ακινήτων φτάνει τα 1.000 ευρώ (100 τετραγωνικά επί 8 ευρώ επί συντελεστή 1,25), ενώ για ένα καινούργιο ακίνητο 120 τετραγωνικών στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας με αντικειμενική αξία από 5.001 ευρώ και πάνω το ενιαίο τέλος φτάνει τα 2.400 ευρώ. Στην κλίμακα, οι επιβαρύνσεις αρχίζουν από 0,5 ευρώ και φτάνουν έως τα 16 ευρώ.
Το μυστικό στους συντελεστές παλαιότητας
Το μυστικό όμως κρύβεται στους συντελεστές παλαιότητας που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις ανά τετραγωνικό έως και κατά 25% για τα νεόδμητα ακίνητα, αυξάνοντας τα 16 ευρώ στα 20. Άλλωστε, η χαμηλότερη επιβάρυνση των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό ισχύει μόνο για ευπαθείς ομάδες, ενώ για ακίνητα σε χωριά με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, ο συντελεστής είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό. Έτσι, για ένα παλαιό ακίνητο 100 τ.μ. σε χωριό με τιμή ζώνης κάτω από τα 500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να πληρώσει 300 ευρώ.
Δεν θα επαναχορηγούν το ρεύμα, αν δεν εξοφληθεί
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η τροπολογία θα ορίζει ότι η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. «Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή, ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων, ενώ η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Από το  http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...