Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Eξελίξεις για τη μονάδα στην Μεγαλόπολη

Άμεσες φαίνεται ότι θα είναι οι εξελίξεις σε σχέση με τον διαγωνισμό για την κατασκευή της μεγάλης μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ισχύος 750-835 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εισήγηση αναμένεται να είναι έτοιμη προς συζήτηση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, το οποίο μάλλον θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αντί της συνήθους Τρίτης, προκειμένου να υπάρχει και μεγαλύτερος χρόνος για προετοιμασία.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ως πιθανότερη εξέλιξη προβάλλεται η ακύρωση του διαγωνισμού. Ο βασικός προβληματισμός εστιάζεται στο ενδεχόμενο να μην είναι διαθέσιμο του φυσικό αέριο σε χρόνο που θα επιτρέπει στην ΔΕΗ να πραγματοποιήσει τις δοκιμές λειτουργίας σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας και η κρατική επιχείρηση να υποχρεωθεί, τελικά, στην καταβολή αποζημιώσεων στον εργολάβο χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση της νέας μονάδας.

To έργο διεκδικείται από τις General Electric - ΜΕΤΚΑ και Ansaldo - Ομιλο Κοπελούζου. Ο τελευταίος έχει ταχθεί υπέρ της επανάληψης της διαδικασίας και για την αποφυγή του προβλήματος που περιγράφηκε νωρίτερα αλλά και γιατί εκτιμά ότι σε μία νέα διαδικασία η ΔΕΗ θα μπορούσε να επιτύχει πολύ καλύτερες οικονομικές προσφορές, καθώς οι υφιστάμενες έχουν διαμορφωθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2008, όταν οι τιμές του εξοπλισμού και το κόστος καυσίμου ήταν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη η ΜΕΤΚΑ έχει δημοσίως ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, προβάλλοντας το επείγον της κατασκευής, αφού το Νότιο Σύστημα της χώρας είναι το πλέον ευπαθές, καθώς και το ότι η λειτουργία της θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση καυσίμου αξίας κατ' ελάχιστον 400.000 για κάθε μέρα που θα λειτουργεί η μονάδα αυτή αντί άλλων μονάδων παλαιότερης τεχνολογίας και σημαντικά μειωμένης απόδοσης.
Ο όμιλος δε έχει δεσμευθεί πως σε περίπτωση που είναι ανάδοχος θα μεριμνήσει με την ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την επιχείρηση σε περιπτώσεις καθυστέρηση έλευσης του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού έχει ταχθεί και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία φοβάται ότι σε περίπτωση ακύρωσής του, η μονάδα τελικώς δεν θα κατασκευαστεί από την ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ:www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...