Ποτέ άλλοτε τέτοια εποχή και με πρόβλεψη για θερμοκρασίες που θα φτάσουν και τους 43 βαθμούς σε κάποιες περιοχές της χώρας, εκτοξεύοντας την χρήση κλιματιστικών και την κατανάλωση ηλεκτρισμού, δεν ήταν τόσο ήσυχοι οι άνθρωποι του ΔΕΣΜΗΕ, του Διαχειρστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, αλλά και της ΔΕΗ για την ανταπόκριση του συστήματος.
Οι λόγοι είναι αρκετοί:
-Καταρχήν, σαφώς και ξεκινάμε από μικρότερη βάση κατανάλωσης σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι γνωστό ότι από τον Οκτώβριο και μετά, στη βιομηχανία έχει καταγραφεί, λόγω των περικοπών παραγωγής στις οποίες έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση, σημαντική πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, η οποία έχει ξεπεράσει και το 20% κάποιους μήνες σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα τον Ιούνιο οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κατανάλωσαν περίπου 17,5% λιγότερο ρεύμα ή 112 χιλιάδες μεγαβατώρες λιγότερες σε ετήσια βάση. Με άλλα λόγια, μία …Μεγαλόπολη 3 λιγότερη, μα βάση την παραγωγής της συγκεκριμένης μονάδας της ΔΕΗ κατά την τρέχουσα περίοδο.
-Η μεγαλύτερη αιχμή που έχει καταγραφεί έως τώρα φέτος ήταν αυτή της προηγούμενης Παρασκευής, όταν η ζήτηση έφτασε το μεσημέρι τα 9.750 μεγαβάτ περίπου, δηλαδή κάπου 600 μεγαβάτ χαμηλότερα από την μεγαλύτερη αιχμή της περσινής καλοκαιρινής περιόδου. Όταν, βεβαίως, εκτοξεύεται η χρήση κλιματιστικών, στην αιχμή υπάρχουν …εκπλήξεις γιατί ο καταναλωτής σε περιόδους καύσωνα δεν …τσιγκουνεύεται το ρεύμα.
- Το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ, με εξαίρεση την μικρότερη μονάδα της Πτολεμαϊδας (Λιπτολ 2) είναι διαθέσιμο αυτές τις ημέρες, άρα και στην απευκταία αλλά πιθανή περίπτωση βλαβών, οι απώλειες δεν θα είναι μεγάλες. Σημειώνεται ότι δεν λειτουργούν για τεχνικοοικονομικούς λόγους η μονάδα της ΓΕΚ Τέρνα αλλά και (πάλι…) της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, θυγατρικής των Ελληνικών Πετρελαίων.
-Από τα βόρεια σύνορα αυτές τις ημέρες οι εισαγωγές πλησιάζουν τα 1.100 μεγαβάτ - κατά κύριο λόγο από την Βουλγαρία - ενώ υπάρχει δυνατότητα να φτάσουν και τα 1.400 μεγαβάτ εφόσον χρειαστεί. Σε περιόδους δε ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, ενεργοποιείται - εφόσον υπάρχει διαθέσιμη ισχύ προς μεταφορά - και η υποβρύχια διασύνδεση, μέσω της οποίας το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο εξαγωγές προς την γειτονική χώρα.
- Η πολύ καλή από πλευράς βροχών χρονιά έχει δώσει την δυνατότητα στο σύστημα να παίρνει ακόμη και 2.200 μεγαβάτ από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ σε 24ωρη βάση. Για δε τις αιχμιακές ώρες, η ισχύς από τα υδροηλεκτρικά μπορεί να φτάσει τα 2.700 μεγαβάτ.
- Οι μεγάλες θερμοκρασίες με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ θα καταγραφούν το Σαββατοκύριακο, με τον κόσμο στις …παραλίες. Το δεδοένο αυτό κατεβάζει τον πήχυ στην αναμενόμενη αιχμή της ζήτησης, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλειστεί ότι από την Δευτέρα μπορεί αν δούμε για πρώτη φορά φέτος …10χίλιαρο, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν αλλά και με δεδομένο ότι τα κτίρια θα έχουν "κρατήσει" ζέστη από το Σαββατοκύριακο.
-Ας μην παραβλεφθεί το γεγονός ότι φέτος λειτουργούν 70.000 κλιματιστικά με καλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με πέρσι. Η εξέλιξη οδηγεί σε εξοικονόμηση της τάξης των 25 γιγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση.
-Ας σημειωθεί τέλος ότι αυτές τις ημέρες η προσφορά των ΑΠΕ, λόγω των ισχυρών ανέμων, είναι σημαντική αφού ξεπερνά και τα 400 μεγαβάτ κάποιες ώρες της ημέρας η διαθέσιμη στο σύστημα ισχύς.
Εν κατακλείδι, θέμα ενεργειακής επάρκειας δεν υφίσταται, ενώ ζήτημα περικοπών σε αρδεύσεις, βιομηχανίες κλπ θα προέκυπτε μόνο σε τελείως ακραίες καταστάσεις (λ.χ. ταυτόχρονες βλάβες μεγάλων μονάδων, αιχμή κατανάλωσης στα επίπεδα των 11.000 μεγαβάτ κλπ).
Άρα οι καταναλωτές λογικά δεν έχουν να φοβούνται ένα μπλακ άουτ. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν επιμέρους διακοπές στην ηλεκτροδότηση από συνήθη προβλήματα, όπως τα "σκασίματα" μετασχηματιστών, που φέρνουν οι καύσωνες στο …αρχαίο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ στην χώρα.
ΠΗΓΗ:http://www.axiaplus.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου