Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μηνιαίου Δελτίου Ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ, τον Ιούνιο η συνολική κατανάλωση διαμορφώθηκε στις 4.638.203 μεγαβατώρες, ήταν δηλαδή κατά 8,37% χαμηλότερη σε ετήσια βάση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση της κατανάλωσης στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ξεπέρασε το 17,5% κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, αλλά ήταν σαφώς μικρότερη του 23% και πλέον, το οποίο είχε χαρακτηρίσει τον Μάιο.
Η δε πτώση της ζήτησης στα νοικοκυριά ήταν 7,22%, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην διάρκεια αυτού του πτωτικού κύκλου, ο οποίος έχει ξεκινήσει από πέρσι τον Οκτώβριο.
Προφανώς, αυτόν τον Ιούνιο οι χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικρότερη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι η μέγιστη στιγμιαία αιχμή του περασμένου μήνα ήταν περίπου 9.100 μεγαβάτ, δηλαδή 1.000 ολόκληρα μεγαβάτ χαμηλότερη από τον περσινό Ιούνιο.
Τα ορυχεία της ΔΕΗ, πάντως, κατανάλωσαν κατά 3% περισσότερο ρεύμα και αυτό σε ένα βαθμό εξηγείται από το ότι πέρσι, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, είχαν αποφασισθεί και κάποιες περικοπές στη λειτουργία τους.
Συνολικά στο 6μηνο, η πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στο 5,71% σε ετήσια βάση.Ως προς την παραγωγή, ο λιγνίτης ήταν η μόνη πηγή ενέργειας με αυξημένη χρήση (κατά 4,5% περίπου) στην ηλεκτροπαραγωγή κατά τον μήνα που πέρασε, καλύπτοντας σχεδόν το 56% της ζήτησης.
Ιδιαίτερα μειωμένη ήταν η χρήση του πετρελαίου (μόλις 2,5*% της συνολικής ζήτησης), του φυσικού αερίου (17,37%) αλλά και των υδροηλεκτρικών σταθμών (έδωσαν το 6,56% της συνολικής ζήτησης), ενώ ουσιαστικά αμετάβλητη ήταν η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία, πάντως, έμεινε στο πολύ χαμηλό 2,44% και φέτος.
Αντίθετα, οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από τις βόρειες διασυνδέσεις της χώρας, οι οποίες έφτασαν να καλύπτουν πάνω από το 15% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου