Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

"Μπαίνουν" οι υπογραφές της πράσινης συμμαχίας ΔΕΗ- EDF

Επισφραγίζεται την Πέμπτη η στρατηγική συμμαχία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής ΕDF Εnergies Νouvelles, θυγατρικής του ομώνυμου ενεργειακού κολοσσού, για την από κοινού ανάπτυξη στην Ελλάδα ενός χαρτοφυλακίου πολλών εκατοντάδων πράσινων μεγαβάτ.
Την ημέρα αυτή καταφτάνει στην Αθήνα ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας Πάρις Μουράτογλου για να υπογράψει την οριστική συμφωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, στα γραφεία της επιχείρησης.
Η συμφωνία, την οποία είχε εγκρίνει στις 27 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. της ΔΕΗ, προβλέπει "την ανάπτυξη μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων επενδύσεων ΑΠΕ", μέσα από τη δημιουργία μικτών εταιρειών για κάθε ένα από τα έργα που θα αναπτύσσουν από κοινού οι δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με την αρχή να γίνεται από το μεγάλο υβριδικό της EDF στην Κρήτη.
Αρχή με 30% από το υβριδικό της Κρήτης
Το υβριδικό αυτό πάρκο, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βαλτωμένα από το 2006 έργα που ξεμπλόκαρε το Σεπτέμβριο η ΡΑΕ, και είναι η πιο ώριμη από τις επενδύσεις που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία στην Ελλάδα. Αποτελείται από αιολικά πάρκα σε συνδυασμό με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 90 μεγαβάτ, θα είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή, και η ΔΕΗ προτίθεται να εισέλθει στο μετοχικό του κεφάλαιο με ποσοστό 30%, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Και με 49% στα επόμενα…
Εν συνεχεία θα ακολουθήσει συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο αιολικών πάρκων ισχύος 250 μεγαβάτ που αναπτύσσει η EDF ΕΝ στη Φλώρινα, στο έργο υποβρύχιας διασύνδεσης των Δωδεκανήσων για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού, κ.ά. Στα επόμενα αυτά έργα της EDF ΕΝ, η πρόθεση της ΔΕΗ είναι να συμμετάσχει με 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών (project companies) που θα δημιουργηθούν. Η EDF EN είναι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες διεθνώς, και τα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 545 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...