Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δραματικές αλλαγές θα φέρει το «Μνημόνιο Συνεννόησης»

Προ των πυλών οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα του ιδιωτικού τομέα, όπως σαφώς προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα των πιστωτών της, το οποίο εντέχνως αποκρύπτει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το «Μνημόνιο Συνεννόησης και τις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», που υπεγράφη στις 3 Μαΐου και ορίζει σαφώς ότι «οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα βασίζονται στους τριμηνιαίους απολογισμούς των προϋποθέσεων για όλη τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας» των επαχθέστατων μέτρων που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αλλά πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είναι και αυτά που αφορούν τους νέους εργαζόμενους και τους μεγάλους σε ηλικία ανέργους.

Η κυβέρνηση κόπτεται ότι δίνει μάχες για τα εργασιακά, οι δηλώσεις όμως αυτές δεν είναι παρά επικοινωνιακά τεχνάσματα, καθώς βάσει του υπογραφέντος Μνημονίου άρχισε ήδη από την Τετάρτη η εκταμίευση των πρώτων δανείων του συνολικού πακέτου των 110 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κώστας Πουπάκης, στο «Μνημόνιο Συνεννόησης, ορίζονται ρητά για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων, τα εξής:

α) «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτατο μισθό (sub-minima) για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια».

β) «Η κυβέρνηση θα αλλάξει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας, παρατείνοντας την περίοδο μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και διασφαλίζοντας ότι το καθεστώς αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ενεργοποίησης των κανόνων μαζικών απολύσεων ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και ημιαπασχόλησης».

ΟΚΤΩ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι βασικότερες μεταβολές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που προβλέπεται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο Λοβέρδου, είναι οι εξής:

1. Από το 2013 ή έως το 2015 καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις και καθιερώνεται το 60ό έτος ως όριο συνταξιοδότησης.

2. Σταδιακή από την 1.1.2011 (και σε μία τριετία) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών στο Δημόσιο. Δεν θα θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Με τη σχετική διάταξη, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά μέτρα, ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Η σταδιακή (από 1/1/2011 και μέχρι 31/12/2013) εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στον χώρο του Δημοσίου, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα γίνει με άλλο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

3. Θα ισχύσουν, μερικώς για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 (θα ισχύσει μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεών τους, με το σημερινό και το νέο σύστημα) και πλήρως για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά την 1/1/2013. Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου. Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

4. Για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2013 - 2017 και υπάγονται σε Ταμεία όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι πάνω από 70%, το νομοσχέδιο θα επιβάλλει τον υπολογισμό των συντάξεων με συντελεστή 2% για το τμήμα της σύνταξης από 1/1/2013 και μετά.

5. Εκτακτη εισφορά για όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (από τον Αύγουστο) από 5% -10%.

6. Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.

7. Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

8. Νέο αυστηρό πλαίσιο χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας, καθώς και περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

ΠΗΓΗ: http://www.paraskhnio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...