Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Α. Ζερβός: Η ΔΕΗ δεν πουλά μονάδες, αποσύρει 5 "σαπάκια"

Τέλος εποχής για τα λεγόμενα «σαπάκια» της ΔΕΗ, καθώς όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα αποσύρσεων παλαιών και ρυπογόνων μονάδων.
Πρώτη που θα αποσυρθεί είναι η μονάδα Πτολεμαΐδα 1 ενώ σύμφωνα με τον κ. Ζερβό μέχρι το 2015 θα ακολουθήσουν τέσσερις ακόμη, οι μονάδες Πτολεμαΐδα 2,3,4 και ο ΑΗΣ Λιπτόλ. Οι συγκεκριμένες αποσύρσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
Ταυτόχρονα ο κ. Ζερβός, αναφερόμενος στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα περί πώλησης μονάδων της εταιρείας στον ανταγωνισμό, τις χαρακτήρισε παραφιλολογία και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά δε μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ ούτε πρόκειται να πουληθούν παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης.
Οι αποσύρσεις
Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που διευθετείται καθώς σύμφωνα με το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού για κάθε νέα μονάδα που εντάσσει στο δυναμικό της η ΔΕΗ πρέπει να αποσύρονται ισάριθμα «παλιά μεγαβάτ».
Στην πράξη όμως ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκε παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ ήδη λειτουργεί τη πρώτη νέα μονάδα της ισχύος 400 MW στο Λαύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην άδεια που είχε εκδοθεί για το «Λαύριο 5» το Νοέμβριο του 2003 από τον τότε υπουργό ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, αναφερόταν ρητά ότι μόλις θα ξεκινούσε να λειτουργεί, η ΔΕΗ θα αποξήλωνε ισόποση ισχύ από άλλες πεπαλαιωμένες μονάδες της.
Το 2006 ωστόσο όταν η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) ζήτησε από τη ΔΕΗ να μην κλείσει άλλες μονάδες καθώς εκείνη την περίοδο το ηλεκτρικό σύστημα εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας.
Τα δεδομένα ωστόσο που οδήγησαν τότε το ΔΕΣΜΗΕ να ζητήσει την καταστρατήγηση του νόμου και της άδειας παραγωγής της μονάδας του Λαυρίου, παύουν να υφίστανται από το 2011 όταν και θα μπουν σε εμπορική λειτουργία συνολικά 1200MW από νέες μονάδες τριών ανεξάρτητων παραγωγών (ΓΕΚ Τέρνα – GdF Suez, Elpedison, Όμιλος Μυτιληναίου).
Η λειτουργία των μονάδων αυτών δημιουργεί συνθήκες επάρκειας για το σύστημα, ώστε ο ΔΕΣΜΗΕ να δώσει το πράσινο φως και να μπουν τα «πρώτα λουκέτα» στα λεγόμενα «σαπάκια» της ΔΕΗ, όπως οι μονάδες της Μεγαλόπολης, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο όταν λειτουργούν.
Αναλυτικά οι πεπαλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ που εντάσσονται στο πρόγραμμα σταδιακής αποξήλωσης είναι:
- Πτολεμαΐδα 1,2,3,4, Λιπτόλ 1,2, Μεγαλόπολη 1,2 (Λιγνίτη)
913 ΜW
- Αγιος Γεώργιος 8,9 Λαύριο 3 (Φυσικό Αέριο)
540 MW
- Λαύριο 1,2, Αλιβέρι 3,4 (Μαζούτ )
750 MW
Ο κ. Ζερβός έκανε επίσης αναφορά στο νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι μόνο στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας θα επενδυθούν 1,8 δισ. ευρώ για νέες μονάδες. Στο πρόγραμμα, όπως είπε, περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη II).
Ακόμη 2 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σύμφωνα με τον κ. Ζερβό για τις ΑΠΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν συνολικά 1000MW μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας.
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...