Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ησυχάστε, η ΔΕΗ δεν πωλείται (προς το παρόν...)

Παρά τη φιλολογία περί περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ, πώλησης μονάδων της σε ιδιώτες και αποκρατικοποίησης άλλων ενεργειακών ΔΕΚΟ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη παρατήρησε ότι στο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο.
Σύμφωνα με την ίδια, άποψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι κατ' αρχήν θα πρέπει να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ έναντι των ζημιογόνων.
Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, είπε ότι η όποια σκέψη για περαιτέρω μετοχοποίηση ή πώληση μονάδων θα πρέπει να γίνει μετά τον Μάρτιο του 2011, όταν δηλαδή θα ισχύσει το «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ε.Ε., το οποίο επιβάλλει νέους κανόνες στην ενεργειακή αγορά. Επιπλέον, το υπουργείο εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αφού η αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλή.
Οι επόμενες κινήσεις
Με δεδομένο ωστόσο ότι η σχετική οδηγία προβλέπει οργανική απόσπαση από τη ΔΕΗ για τη δραστηριότητα της μεταφοράς ηλεκτρικού (γραμμές μεταφοράς και άλλες υποδομές υπερυψηλής τάσης), η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά όλα τα εναλλακτικά σενάρια που επιτρέπει η οδηγία προκειμένου να εφαρμόσει το πλέον αποδοτικό για την επιχείρηση και τους καταναλωτές. Πάντως, για τις επόμενες κινήσεις στα θέματα αυτά, η υπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ανάπτυξη ανανεώσιμων
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, το υπουργείο εκτιμά ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε προχθές θα δώσει σημαντική ώθηση. Ετσι, εκτιμά ότι το 2015 οι εγκατεστημένες μονάδες θα έχουν ισχύ περίπου 5.000 μεγαβάτ (σήμερα περίπου 1.400 μεγαβάτ), από τα οποία τα 1.000 θα αφορούν υπεράκτια (θαλάσσια) αιολικά πάρκα.
Για τη διευκόλυνση της κατασκευής τους, το υπουργείο προετοιμάζει τη σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα προσδιορίζει με ακρίβεια τις περιοχές εγκατάστασης. Αυτή θα ολοκληρωθεί σε περίπου 12 μήνες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει προκήρυξη διαγωνισμών. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί σε τι ακριβώς θα διαγωνιστούν οι ενδιαφερόμενοι, αν δηλαδή θα είναι η τιμή της παραγόμενης ενέργειας ή το μίσθωμα που θα καταβάλλεται στο Δημόσιο.
Την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών και γενικότερα την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά το υπουργείο τη συνδυάζει με τη δημιουργία υποβρύχιων δικτύων που θα συνδέουν τα μεγαλύτερα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ συντάσσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου υποβρύχιων διασυνδέσων στο Αιγαίο.
Τέλος, η κ. Μπιρμπίλη απέκλεισε κάθε σκέψη για ηλεκτροδότηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία, αν και έχει γίνει σχετική πρόταση από τη γείτονα.
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...