Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ανοίγει ο δρόμος για ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας στη ΔΕΗ

Μια σημαντική αλλαγή που ίσως οδηγήσει σε ουσιαστική ανατροπή του υφιστάμενου status quo στη ΔΕΗ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράγραφο 19 του άρθρου 12, καταργείται το όριο του 5% που ισχύει για τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ ακόμη και εάν αυτοί κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών. Να θυμίσουμε ότι με βάση το άρθρο 8 του Π.Δ. 333/2000 που αφορούσε τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ προβλεπόταν ότι οι μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό πάνω του 5% δεν έχουν δικαίωμα παράστασης και ψήφου στη Γενική Συνέλευση για το ποσοστό που υπερβαίνει το 5%.
Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει κριθεί από την Ευρ. Επιτροπή ως μη συμβατή με τη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς δεν επιτρέπει στους επενδυτές να ασκούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως μειοψηφία. Μάλιστα η Ε.Ε. για το θέμα έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, καλώντας τη ΔΕΗ να συμμορφωθεί και να αλλάξει το καταστατικό της. Μάλιστα η προθεσμία που είχε τεθεί για τη συμμόρφωση της χώρας μας έχει ήδη παρέλθει καθώς έληγε στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ δε δόθηκε παράταση.
Σήμερα τα μεγαλύτερα ποσοστά μετόχων μειοψηφίας είναι 5,01% Silchester International Investors Limited, η οποία τοποθετήθηκε στη μετοχή στις 8 Ιανουαρίου, Fidelity Investments με 5% και Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ 3,81%.
Πηγές της αγοράς αναμένουν ότι η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να είναι μέσα στους τίτλους που θα αναβαθμιστούν κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI.
Από τις αρχές του χρόνου η μετοχή κινείται με θετικό πρόσημο σε ποσοστό 1,23% ενώ χθες έκλεισε στα 13,16 ευρώ -0,68% με τις μικρότερες απώλειες στον εικοσάρι, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε έως και +3,55% πάρα το αρνητικό περιβάλλον του Χ.Α. Το υψηλό έτους της μετοχής ήταν το Μάρτιο 14,40.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...