Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Θετικά αποτελέσματα για την ΔΕΗ

Ιδανικά από πάσης πλευράς για την ΔΕΗ εξακολουθούν να είναι τα δεδομένα του ενεργειακού ισοζυγίου και στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού.
Κι αν για μία παράμετρο υπάρχει ερωτηματικό, αυτή δεν είναι η άλλη από τον βαθμό διείσδυσης των ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρισμού, οι οποίες εξακολουθούν να αποκτούν πελάτες από την κρατική επιχείρηση, η οποία θεωρεί ότι συνολικά για την χρονιά η οικονομική επίπτωση από την απώλεια μεριδίων θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ και θα είναι ανάλογη της επιβάρυνσης από την κατάργηση της ατέλειας στο diesel που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η πτωτική, λοιπόν, τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα το τρίμηνο η καθαρή ζήτηση να έχει υποχωρήσει κατά 2,24% σε ετήσια βάση, ποσοστό που σαφώς είναι υψηλότερο από εκείνο με το οποία έκλεισε η προηγούμενη χρονιά.
Τα πλέον σημαντικά στοιχεία που ευνοούν την ΔΕΗ και τα οποία οδηγούν και στην διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε ιδιαίτερα χαμηλά, άρα και ευνοϊκά για αυτήν στοιχεία, είναι:
-Η αύξηση της παραγωγής από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά 112% στο πρώτο τρίμηνο. Τον Μάρτιο, από τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ καλύφθηκε το 23,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
-Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, οι οποίες γίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αφού σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την υδροηλεκτρική παραγωγή των γειτονικών χωρών, έδωσε τον Μάρτιο πάνω από το 12% της συνολικής κατανάλωσης στην χώρα, προσεγγίζοντας το 15,7% που έδωσε το "ακριβό" φυσικό αέριο, το οποίο το 2009, χρονιά με ιδιαίτερα αυξημένη κερδοφορία για την ΔΕΗ είχε καλύψει κάποιες φορές και πάνω από το 20% των αναγκών.
-Ο μηδενισμός, σχεδόν, της χρήσης του πετρελαίου για την ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς η ΔΕΗ αναγκαστικά το χρησιμοποιεί στα νησιά.
Επιπλέον, η ΔΕΗ ευνοείται ως προς την μείωση του κόστους για δικαιώματα ρύπων από το ότι είναι ιδιαίτερα μειωμένη η συμμετοχή του λιγνίτης στην παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς τον Μάρτιο βρέθηκε στο 44%, ενάντι ποσοστών που προσέγγιζαν το 60% πέρσι.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η παραγωγή των ΑΠΕ, αν και αυξημένη κατά 17% σε ετήσια βάση, συμμετέχει μόλις με 4,3% στην κάλυψη της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
Συνολικά, η καθαρή ζήτηση προσέγγισε τα 12,8 εκατ. μεγαβατώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαφαίνεται εκ νέου μία ενίσχυση της τάσης στην περικοπή καταναλώσεων από την χαμηλή τάση, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οποία κατανάλωσαν σχεδόν κατά 3% λιγότερο ρεύμα το τρίμηνο και κατά 2,7% περίπου ειδικά τον Μάρτιο.
Αντίθετα, τον Μάρτιο ήταν οριακά αυξημένη η κατανάλωση από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην υψηλή τάση, ενώ το τρίμηνο έκλεισε με πτώση 1,16% για αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...