Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που θα ληφθούν τα μέτρα έχει χειροτερέψει εν σχέσει με ένα μήνα πριν, ενώ οι αλλαγές στις συντάξεις θα έρχονται κατά κύματα η μία μετά την άλλη.
Υπό το βάρος των εξελίξεων οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού γίνονται μέρα με την ημέρα δρακόντειες όχι μόνο για όσους βγουν στη σύνταξη μετά το 2017, αλλά και για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που θα εξέλθουν της εργασίας κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τα «δεδομένα άλλαξαν μέσα σε ένα μήνα» παραδέχεται τώρα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Και έτσι δίνει τον τόνο των επερχόμενων δυσμενών αλλαγών επί των (παλαιότερα) εξαγγελθέντων... ανατροπών.
Συγκεκριμένα, αναμένονται οι ακόλουθες κυματοειδείς αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις:

*Από φέτος ξεκινούν οι περικοπές στις πρόωρες συντάξεις όσων φύγουν νωρίτερα από την εργασία τους. Το πέναλτι για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου αυξάνεται από 4,5% σε 6% και στο Δημόσιο, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα από το 2009. Αυτό σημαίνει περικοπές έως 30% για «έξοδο» 5 έτη νωρίτερα έναντι 22,5% σήμερα.

*Παράλληλα μέσα στο χρόνο θα τεθεί σε ισχύ η εισφορά αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά αρχίζει από το 1% κατά τα πρώτα 300 ευρώ (από τα 1.401 έως τα 1.700) και θα κλιμακώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά 300 ευρώ μέχρι και το 6%.

*Το 2011 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ (μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης σύνταξης από 3,5% το χρόνο που φτάνει σήμερα για 37 έτη ασφάλισης σε 2% όπως ισχύει στο ΙΚΑ). Το «καλούπι του ΙΚΑ» θα επεκταθεί τόσο στο ΤΣΠΕΑΘ (ταμείο Τύπου) όπου για τα πρώτα 1.800 ευρώ ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης 80% έναντι 70% στο ΙΚΑ, όσο και στα ενσωματωμένα στο ΙΚΑ ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τα οποία δίνουν συντάξεις πάνω από το πλαφόν των 2.830 ευρώ (υπάρχει σχετική νομολογία στο βαθμό που καταβάλλονται εισφορές χωρίς οροφή και τα εν λόγω ταμεία τα εισπράττουν). Επίσης, αναμένονται να περικοπούν και οι συντάξεις του ταμείου Νομικών και του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες κυμαίνονται από 1.200 έως 1.830 ευρώ το μήνα αντιστοίχως (για δικηγόρους και μηχανικούς), ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι των δύο κλάδων (μετά την 1/1/1993) πληρώνουν έως και διπλάσιες εισφορές (5.500 το χρόνο οι νέοι δικηγόροι και 3.500 οι «παλαιοί»), αλλά οι αποδοχές (συντάξεις) που προσδοκούν περιορίζονται από 600 έως 816 ευρώ αντίστοιχα.

*Οι περικοπές στις αποδοχές όσων βγουν στη σύνταξη από το 2018 θα φτάνουν ακόμη και το 30% σε σχέση με σήμερα. Κυρίως δε όσων προσδοκούσαν να πάρουν σύνταξη πάνω από 1.500-1.800 ευρώ.

Στάση πληρωμών

Αν οι προαναφερθείσες ανατροπές στο ασφαλιστικό, με περικοπές επί των συντάξεων από το τρέχον έτος, στοχεύουν στα ετήσια (οργανικά) ελλείμματα, ο νέος τρόπος υπολογισμού με ποσοστά σύνταξης από 0,9% για κάθε χρόνο ασφάλισης έως 1,5% για 40 χρόνια ασφάλισης (από 2% τώρα) στοχεύει στον «έλεγχο» των κρυφών-μελλοντικών ελλειμμάτων. Ομως, η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί νέα δεδομένα σε μια σειρά τομείς. Για παράδειγμα, το Δημόσιο εμφανίζεται απρόθυμο, εάν δεν δηλώνει πλήρη αδυναμία, να προσφέρει κρατική εγγύηση προκειμένου να δανειστεί από την αγορά το ταμείο Πρόνοιας που οφείλει τα εφάπαξ σε 18.500 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (συνολικής δαπάνης 850 εκατ. ευρώ).Το ίδιο ισχύει με το ΙΚΑ το οποίο οφείλει άνω των 8 δισ. ευρώ σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία, οργανισμοί που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Ο ΟΑΕΔ δεν έχει να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας του Μαΐου (συνολική δαπάνη 150 εκατ. ευρώ όταν το ΙΚΑ, από τις εισφορές που εισπράττει αποδίδει μόνο 145 εκατ. ευρώ το μήνα). Επίσης, η Εργατική Κατοικία δεν έχει πληρώσει ακόμη τα περσινά επιδόματα ενοικίου.

ΠΗΓΗ:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...