Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Θα "λάμψει" ο ήλιος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ;

Έτοιμη να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Ο λόγος για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης, που εφόσον δεν υπάρξουν νέα δυσάρεστα απρόοπτα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να «ξεκολλήσει» και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό κατασκευής του.
Προκειμένου ωστόσο οι επιτελείς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να προκηρύξουν το διαγωνισμό θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη «μνημειώδη» προσφυγή που πραγματοποιήθηκε σε βάρος του έργου από κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται μέσα στο Μάιο, αν όχι νωρίτερα, και από πλευράς ΔΕΗ εκφράζεται αισιοδοξία ότι η απόφαση θα λάβει υπόψη τα τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη του έργου και θα δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του.
Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι καθόλα έτοιμη και εφόσον τελικά η απόφαση είναι ευνοϊκή τότε ο διαγωνισμός θα βγει αμέσως στον αέρα. Εκτιμάται δε, ότι τα έργα κατασκευής θα έχουν ξεκινήσει εντός του έτους ενώ σημαντικό κομμάτι του έργου θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου 12 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων φ/β πάρκων στον κόσμο. Με την εγκατεστημένη ισχύ των 50MW, η ενεργειακή παραγωγή του πάρκου θα είναι περίπου 65.000MWh ετησίως, ικανή να καλύψει το 42% των αναγκών του νομού Αρκαδίας ή αλλιώς 28 χιλιάδων νοικοκυριών.
Η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται θα συνδράμει ώστε να αποφεύγεται η εκπομπή 65.000 τόνων CO2, 680 τόνων SO2 και 131 τόνων NOx ετησίως. Δηλαδή η εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές CO2 περίπου 20 χιλιάδων αυτοκινήτων.
Σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δύο πάρκα σε Σίφνο και Κύθνο με ισχύ 220KW ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη πάρκων (εκτός από τη Μεγαλόπολη) στην Πτολεμαΐδα 30MW, στην Αιτωλοακαρνανία 9,7MW, στη Στυλίδα 4MW και στην Κρήτη 480KW. Επίσης σχεδιάζει την κατασκευή συνολικά 34,7MW σε διάφορες βιομηχανικές περιοχές της χώρας ενώ κατέθεσε αίτηση για ηλιθερμικοό σταθμό 50MW στην Πτολεμαΐδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...