Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Προχωρεί η Βεύη

Σαφές μήνυμα προς την αγορά αλλά και τις Βρυξέλες επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση με άξονα την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, η οποία προχωρεί και πάλι σε αντίθεση με την 'ατμόσφαιρα' που φαινόταν να κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το συγκεκριμένο project.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του axiaplus gr. , στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, του υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, του γενικού γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη καθώς και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους για το λιγνιτωρυχείο ομίλου.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός κ. Μανιάτης θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της διαπραγματευτικής ομάδας του Δημοσίου, η οποία θα συνεχίσει τις συζητήσεις στο πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2007, ωστόσο έως τώρα δεν έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Θυμίζουμε ότι έπειτα από μακρά …αναμονή και με φόντο το ότι η μεγαλύτερη προσφορά που είχε υποβληθεί για την ιδιωτικοποίηση του λιγνιτωρυχείου ήταν η …εξωπραγματική της ΓΕΚ Τέρνα, ο διαγωνισμός είχε κριθεί άγονος το περασμένο καλοκαίρι, με τον Κωστή Χατζηδάκη που βρισκόταν στην ηγεσία του τότε υπουργείου Ανάπτυξης να προκρίνει την λύση της κλήσης σε απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους, στην βάση των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε οδηγήσει στην συγκρότηση μίας πρωτοφανούς για τα εγχώρια ενεργειακά δεδομένα επιχειρηματικής συμμαχίας, καθώς σε κοινά σχήμα κατέβηκαν οι Ελλάκτωρ (όμιλος Μπόμπολα), ΓΕΚ - Τέρνα (Περιστέρης - Κάμπας), Κοπελούζος και Μυτιληναίος, δηλαδή όμιλοι με έντονο μέχρι σήμερα ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, μεταξύ των ενδιαφερομένων, ήταν και η elpedison, η κοινή εταιρεία που έχουν συγκροτήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα οποία μετέχει ως γνωστόν και ο όμιλος Λάτση, και η οποία είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση μέσω της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης.
Ακόμη ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ, του Ομίλου Βαρδινογιάννη, καθώς και από τον Όμιλο της Μηχανικής.
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης εκτιμάται ότι διαθέτει απόθεμα λιγνίτη περί τα 90 εκατ. τόνους ενώ η ανάθεση της εκμετάλλευσής του δρομολογεί, βάσει του Μεταλλευτικού Κώδικα, και την συνεκμετάλλευση του παρακείμενου λιγνιτωρυχείου, με απόθεμα 75 εκατ. τόνους, το οποίο ανήκει στην ΔΕΗ.
Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Βεύης θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την τροφοδοσία της νέας λιγντιικής μονάδας της Φλώρινας (Μελίτη 2), την κατασκευή της οποίας έχει ανάγει σε προτεραιότητα η διοίκηση της ΔΕΗ. Στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων προφανώς θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο της κατασκευής και εκμετάλλευσης της νέας μονάδας από κοινού μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών που θα επιλεγούν.
Ωστόσο μία ανάλογη εξέλιξη σαφέστατα θα αποτελούσε casus belli για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ειδικά εάν δεν διασφαλιζόταν η πλειοψηφική παρουσία και η προγραμματισμένη ισχύς για την ΔΕΗ.Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Κομισιόν πιέζει για το άνοιγμα του λιγνιτικού τομέα σε ιδιώτες και από ένα σημείο και μετά κάποιες εξελίξεις μπορούν να καταστούν μονόδρομος.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δίνει ένα στίγμα ενόψει και της αναμενόμενης για τις 15 Ιανουαρίου άφιξης 'τοποτηρητών' των Βρυξελλών, οι οποίοι θα έχουν σαφείς εντολές από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Πίμπαλγκς να ξεσκονίσουν τα κακώς κείμενα - και είναι πολλά αυτά - της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...