Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Υμνητής της απελευθέρωσης και της ταξικής συνεργασίας

Η εξύμνηση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μαζί με το λιβάνισμα της ταξικής συνεργασίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των εργασιών του 33ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που ξεκίνησε με τις ομιλίες εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κόμματων και τους χαιρετισμούς των προέδρων της ΓΕΝΟΠ και της ΓΣΕΕ.
Σε ευθεία αντίθεση με το κλίμα αυτό ήταν η τοποθέτηση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή ο οποίος ξεκίνησε μιλώντας για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την ενέργεια.
Οι πόλεμοι του σήμερα, συνέχισε, γίνονται για τους ενεργειακούς πόρους.
Οι ανακατατάξεις στο χώρο της ενέργειας δεν γίνονται με ροδοπέταλα, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων και έχουν αντανάκλαση στη χώρα μας και στη ΔΕΗ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό οι εργάτες δεν πρέπει να το ξεχνούν.
Η πολιτική της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, η λεγόμενη απελευθέρωση της ενέργειας είναι η πρώτη και βασική αιτία του πιο ακριβού ρεύματος στα νοικοκυριά, της χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης των θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ.
Την πολιτική αυτή στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» ούτε οι μεγαλοκαπιταλιστές θα έχουν λιγότερα κέρδη ούτε οι εργαζόμενοι περισσότερα οφέλη. Ανέδειξε τη σημασία του λιγνίτη ως στρατηγικό απόθεμα, μίλησε για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης των δικτύων διανομής και της οικιακής χρήσης.
Σημείωσε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που αποδέχονται την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.
Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικαλούνται τα διάφορα ελλείμματα προσπαθώντας έτσι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να υποταχθούν στις αντεργατικές πολιτικές που προωθούν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, πρέπει να συστρατευτούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουν και να ανατρέψουν την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Μιλώντας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια λαϊκή εξουσία που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο.
Ζήτησαν «υγιή» ανταγωνισμό
Ο Ν. Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το εξής: «Μην μας χαριστείτε σε τίποτα. Κάντε μόνο ένα πράγμα. Επιβάλλετε ίσους όρους ανταγωνισμού». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος άσκησε τόσο... «σκληρή» κριτική σε κυβέρνηση και κεφάλαιο που απαίτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις.
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, χαρακτήρισε τη ΓΕΝΟΠ «στρατηγικό σύμμαχο» και εμφάνισε ως συμφέρον όλης της κοινωνίας την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, επανέλαβε τις κινδυνολογίες περί χρεοκοπίας της κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιασφαλιστική λαίλαπα.
Ο Μ. Γιαννάκης, εκπρόσωπος της ΝΔ και η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν εξέφρασαν καμιά διαφωνία στην πολιτική αυτή. Ο Π. Λαφαζάνης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ, επιβεβαίωσε ότι οι θέσεις του κόμματός του είναι τόσο σταθερές όσο μια βάρκα σε φουρτούνα. Μίλησε για 100% Δημόσια ΔΕΗ (πέρυσι μιλούσαν για 66%...) αλλά, φυσικά, δεν έθιξε στο ελάχιστο την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου στον κλάδο της ενέργειας.
ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...