Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τα τρία σενάρια για τη ΔΕΗ

Για τρία διαφορετικά σενάρια αποκρατικοποίησης προετοιμάζεται η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις αλλά και τις πληροφορίες υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης.
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, στο εσωτερικό της εταιρείας δεν κρύβουν το σκεπτικισμό τους καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι εξαιρετικά σύνθετο, χρονοβόρο και κρύβει αρκετές παγίδες. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν πηγές της επιχείρησης τα τρία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
- Πώληση του 17%, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στο 34% και διατήρηση του απόλυτου ελέγχου της επιχείρησης και του μάνατζμεντ από το Δημόσιο.

- Πώληση του 17% με ταυτόχρονη παραχώρηση δικαιωμάτων στο μάνατζμεντ, στο πρότυπο της «συγκατοίκησης» Δημοσίου και στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων

- Πώληση μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών του δημοσίου και αποκρατικοποίηση με είσοδο στρατηγικού επενδυτή με πλήρη έλεγχο της διοίκησης κατά το πρότυπο του ΟΤΕ.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και ο συνδυασμός, ούτως ώστε να γίνει άμεσα –ακόμη και μέσα στον Ιούνιο όπως επιδιώκει το ΥΠΟΙΚ– η πρώτη κίνηση και να ακολουθήσει στην πορεία η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού και του μάνατζμεντ.

Και στις τρεις αυτές επιλογές, ζητούμενο παραμένει η διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων σε σχέση με την αποτίμηση της ΔΕΗ, την αποτίμηση της περιουσίας του ταμείου των εργαζομένων επί των παγίων, καθώς επίσης και να ξεκαθαριστούν θέματα σε σχέση με εκκρεμείς απαιτήσεις ή διεκδικήσεις της εταιρείας.

Όποιο και από τα τρία σενάρια περπατήσει, θα πρέπει να προηγηθεί due diligence και θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθεί απάντηση ή ακόμη και λύση σε όλες αυτές τις «γκρίζες» περιοχές, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρείας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, που άπτεται και της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, είναι τα ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο εταιρειών και κυρίως η αποτίμηση της option του 30% αλλά και η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας, που για τη μεν ΔΕΠΑ αποτελεί περιουσιακό στοιχείο, για τη δε ΔΕΗ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το λειτουργικό της κόστος και άρα για την κερδοφορία της τα επόμενα χρόνια.
Σημαντική παράμετρος του εγχειρήματος της πώλησης μετοχών της ΔΕΗ, είναι και η υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με το μονοπώλιο στους λιγνίτες και τα αναγκαστικά μέτρα που έχει επιβάλει η Κομισιόν.
Εκτός όμως από την εκκρεμότητα με τη ΔΕΠΑ και τους λιγνίτες, μια σειρά από άλλες κληρονομιές του παρελθόντος ή ακόμη και «ξεχασμένες» υποθέσεις, όπως οι απαιτήσεις της ΔΕΗ έναντι του Δημοσίου για τις λεγόμενες ανενεργές επενδύσεις ή τα χρέη παλαιότερων ετών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που ανασύρονται από συνδικαλιστικούς κύκλους ως μια απέλπιδα προσπάθεια για μπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από την πλευρά του συμβούλου που θα οριστεί.

Και μπροστά στα πιθανά αδιέξοδα που κάποιοι ήδη προεξοφλούν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η λύση των πωλήσεων μεμονωμένων μονάδων της επιχείρησης, που υπό όρους θα μπορούσε περπατήσει πιο γρήγορα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...