Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Δόλωμα 220 εκατ. ευρώ για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ λόγω της πώλησης του 17%

Το δέλεαρ της… επανάκτησης της χαμένης μισθολογικής ευμάρειας, δηλαδή της επιστροφής, τηρουμένων των αναλογιών, στην προ μνημονίου κατάσταση, έχουν να αξιολογήσουν οι συνδικαλιστές, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όταν καθορίζουν τη στάση τους για την πώληση του 17% της επιχείρησης.
Και τούτο διότι, εάν το δημόσιο χάσει το 51% και φτάσει να κατέχει μόνο το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη μισθολογική πολιτική, να καθορίζει εάν και πώς θα γίνονται προσλήψεις, να θέτει «πλαφόν» κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της επιχείρησης, ενόψει των απεργιών που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ, ακούγονται όλο και συχνότερα φωνές που υποστηρίζουν ότι «είναι προτιμότερο να χάσει το δημόσιο την πλειοψηφία της ΔΕΗ, καθώς έτσι είναι πιθανότερο να πάρουμε πίσω, μέρος τουλάχιστον, των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο που έκοψε από τους μισθούς μας το κράτος».

Στα επιχειρήματα αυτής της πλευράς προστίθενται και τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, ότι εκκρεμούν οι αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με το αίτημα που έχει στείλει γραπτώς ο κ. Παπακωνσταντίνου (όπως και στις υπόλοιπες εισηγμένες ΔΕΚΟ που ελέγχει το δημόσιο) για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Δεύτερον, η διοίκηση της επιχείρησης έχει επανειλημμένως αναφερθεί στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η περιοριστική μισθολογική πολιτική που επεβλήθη, προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τη μαζική φυγή προσωπικού και την αποδυνάμωση κρίσιμων κλάδων λειτουργίας της, την αποχώρηση, λόγω χαμηλών αποδοχών, μεσαίων και ανώτερων στελεχών που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της επιχείρησης και τέλος την ουσιαστική «απαγόρευση» νέων προσλήψεων.

Ελπίζουν για 220 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, την προοπτική πιο «γαλαντόμας» μισθολογικής πολιτικής στην περίπτωση που «περάσει» χωρίς σοβαρά προβλήματα η πώληση του 17% της ΔΕΗ, την έθεσαν στο τραπέζι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τους συνδικαλιστές, χωρίς βεβαίως να πάρουν ενθαρρυντική απάντηση. Αντίθετα, το συνδικάτο εμφανίζεται αποφασισμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του όσο πλησιάζει η ώρα που το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης θα έρθει στη Βουλή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το Μάρτιο του 2010, με τους νόμους του υπ. Οικονομικών που έβαλαν μαχαίρι στους μισθούς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, οι απολαβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ μειώθηκαν από 15% στους χαμηλούς μισθούς, ως και 50% στα πολύ υψηλά μισθολογικά κλιμάκια, ποσό που αθροιστικά ανήλθε σε 220 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εφέτος, εάν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, (την οποία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει όταν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους), θα γίνουν περικοπές της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, από υπερωρίες και εκτός έδρας, δηλαδή από μη σταθερά μισθολογικά κόστη.

Μαζικές αποχωρήσεις

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιτελείς της επιχείρησης, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης, το οποίο διογκώθηκε μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του 2010. Περίπου 2.500 στελέχη (για την ακρίβεια 2.349 άτομα) εγκατέλειψαν της ΔΕΗ το 2010, προτιμώντας τη σιγουριά της σύνταξης από την αβεβαιότητα των πιθανολογούμενων νέων ρυθμίσεων περί τα ασφαλιστικά και εργασιακά. Οι αποχωρήσεις αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού προσωπικού της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε 21.470 άτομα. Ο ρυθμός των αποχωρήσεων ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με το συνηθισμένο μέσο ετήσιο ρυθμό αποχωρήσεων, ο οποίος κυμαίνεται κανονικά μεταξύ 4% και 5%.

Ενδεικτικό της αιτίας που οδηγεί στις αποχωρήσεις, είναι το γεγονός ότι ικανά πρώην στελέχη της ΔΕΗ που αποχώρησαν, σήμερα στελεχώνουν αντίπαλες εταιρείες.

Δεν επιτρέπουν προσλήψεις

Το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι οξύτερο σε «μάχιμους» τομείς, όπως τα ορυχεία, η παραγωγή, αλλά και η διανομή (επισκευές δικτύων κ.λπ.). Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της επιχείρησης, το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον και οι σχετικές απαιτήσεις για το διαχωρισμό και το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής, απαιτεί επειγόντως επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό σε καίριες επιχειρησιακές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η διαχείριση κινδύνου, συναλλαγές ενέργειας κ.λπ.

Ο κ. Ζερβός έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εγκριθεί η πρόσληψη νέων υπαλλήλων, κρατώντας την αναλογία 1 προς 5. Δηλαδή έναντι των περίπου 2.500 αποχωρήσεων να γίνουν περίπου 500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο ούτε αυτή η λύση φαίνεται να προχωράει, καθώς η αναλογία 1 προς 5 υπολογίζεται στο σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι ανά υπηρεσία και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ως άμεση προτεραιότητα την πρόσληψη νέων υπαλλήλων σε άλλους τομείς, όπως σε εκείνον της υγείας.

ΠΗΓΗ:www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...