Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει να εξετάζει τα πιθανά νέα ή εν εξελίξει έργα υδροηλεκτρικής παραγωγής, στα οποία η ΔΕΗ θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνεργασίες, ώστε να προλάβει αρνητικές και «βίαιες» εξελίξεις όπως συνέβη στην περίπτωση του λιγνίτη. Στο τραπέζι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν μπει 26 συγκεκριμένα project υδροηλεκτρικών, στα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συνεργασίες και να δοθεί πρόσβαση σε ιδιώτες παραγωγούς ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίδιο καλάθι ηλεκτροπαραγωγής με τη ΔΕΗ.
Οι πιέσεις
Με το ενδιαφέρον της αγοράς ηλεκτρισμού να έχει επικεντρωθεί στην υπόθεση των λιγνιτών της ΔΕΗ, ίσως δεν πήραν την αξία που θα έπρεπε οι επισημάνσεις που έγιναν προ ημερών τόσο από την Κομισιόν όσο και από τον ΕΣΑΗ για την πρόσβαση των ιδιωτών στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
Οι επισημάνσεις αυτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα με δεδομένο ότι στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, υπάρχουν σαφείς αναφορές στην ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις για τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών. Μάλιστα στο κείμενο αναφερόταν ότι η πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή είναι απαραίτητη για τη δημιουργία δίκαιων συνθηκών αγοράς.
Εν πολλοίς την ίδια άποψη εξέφρασε και η αρμόδια επικεφαλής της διεύθυνσης ενέργειας της Κομισιόν Ίνγκε Μπερναέτς, στέλνοντας στην κυβέρνηση μήνυμα για άνοιγμα των υδροηλεκτρικών. Για να υπάρξει βιώσιμος ανταγωνισμός στην ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση εκτός του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια, τόνισε το υψηλόβαθμος στέλεχος της κομισιόν απευθυνόμενη μεταξύ άλλων και στο γενικό γραμματέα ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Κωστή Μαθιουδάκη.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Α. Καλλιτσάντσης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια και να ανοίξει η αγορά των υδροηλεκτρικών. Θα πρέπει να ξαναδούμε την υδροηλεκτρική ενέργεια στην οποία έχουμε μείνει πίσω, ο οικονομικός αντίκτυπος των υδροηλεκτρικών είναι πολύ υψηλότερος από τις άλλες ΑΠΕ, λόγω της υψηλής προστιθέμενης αξίας , ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ.
Το «μπλόκο»
Σε σύνολο 3060MW μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας σταθμός που να μην ανήκει στη ΔΕΗ. Τα δύο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ιδιωτικών μεγάλων υδροηλεκτρικών project σκόνταψαν σε εκκρεμότητες που αφορούν κυρίως στις μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων. Πρόκειται για το έργο της Τέρνα στο Αυλάκι 60MW και της Μηχανικής στον Άγιο Νικόλαο 93MW. Ακόμη και η ΔΕΗ πάντως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη δικών της έργων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση τη Μεσοχώρας.
Τα πιθανά πεδία συνεργασίας
Η ΔΕΗ έχει μελετήσει και αναπτύσσει συνολικά 26 έργα ισχύος 2495,7MW. Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών κατά το πρότυπο της πρότασης που είχε πέσει στο τραπέζι για τη λιγντική μονάδα της Φλώρινας. Μεταξύ των έργων αυτών ξεχωρίζουν τρεις μονάδες 404MW στον Αχελώο, τρεις μονάδες 590MW στον Άραχθο και τρία ακόμη έργα 440MW που βρίσκονται υπό κατασκευή.
Πάγια
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, η διατύπωση της κυβέρνησης ήταν προσεκτική και έκανε λόγο για πώληση μετοχών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή. Φυσικά η διατύπωση «περιουσιακά στοιχεία» δεν αποκλείει την περίπτωση διάθεσης και υδροηλεκτρικών μονάδων, έστω και εάν επί του παρόντος στην πρώτη γραμμή φαίνεται να βρίσκονται τα λιγνιτικά.
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου