Η ταχύτερη μετοχοποίηση ενός ποσοστού γύρω στο 10% της ΔΕΗ, μέσα στο 2011 και όχι στο 2012 όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει το επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου, την ίδια στιγμή που διερευνάται η Κομισιόν για το αν θα επέτρεπε να δοθεί παράταση στη διαδικασία παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής ενέργειας της επιχείρησης.
Η εσπευσμένη πώληση του 10% εξετάζεται για δύο λόγους. Ο ένας είναι η ταχύτερη είσοδος στα κρατικά ταμεία ενός αξιοσημείωτου ποσού που θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί η «τρύπα» από τη διεύρυνση του ελλείμματος του 2010, όπως αποτυπώθηκε στα τελικά στοιχεία της Eurostat. Ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση «στην πράξη» του προβλήματος που θέτει η παράλληλη υλοποίηση των δύο, αντιφατικών μεταξύ τους, πολιτικών:
Της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και της παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής ενέργειας.
Ο παράγοντας των αντιδράσεων στην περεταίρω μετοχοποίηση εκ μέρους του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ αξιολογείται ως σημαντικός από την κυβέρνηση, όχι όμως και ως ικανός να ανατρέψει το σχεδιασμό που τελικά θα εκπονηθεί. Άλλωστε, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «είτε τώρα είτε αργότερα, τις απεργίες δεν θα τις γλυτώσουμε».
Επιμένουν για τους λιγνίτες
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το σενάριο της άμεσης πώλησης του 10% δεν αποτρέπει το υπουργείο Οικονομικών από το να προχωρά στις κινήσεις που αποφασίστηκαν κατά την τελευταία συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Μπιρμπίλη σχετικά με την παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το energypress, εστάλη επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια, με την οποία διατυπώνεται και επίσημα το αίτημα για αναβολή εφαρμογής της απόφασης της Ε.Ε. για παραχώρηση του 40% των λιγνιτών της χώρας μας σε ιδιώτες, ενόψει της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Το ενδεχόμενο να αποδεχτεί η Διεύθυνση Ανταγωνισμού την ελληνική επιχειρηματολογία και άρα το ελληνικό αίτημα στο σύνολό του, θεωρείται απίθανο. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αφεθεί από τους κοινοτικούς «παράθυρο» για μια λύση διαφορετική από εκείνη που επέβαλε αρχικά η απόφαση της Κομισιόν αλλά και από εκείνη που έχει δρομολογηθεί με τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, δηλαδή τη λύση των swaps ενέργειας της ΔΕΗ.
Με βάση αυτή την προοπτική, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι υποχρεωμένο να εξετάσει τις κινήσεις «της επόμενης μέρας» καθώς τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να δημιουργηθεί νέο «σκηνικό» που να απαιτεί συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.
Το αίτημα
Η ουσία της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης με την επιστολή που έστειλε στον κ. Αλμούνια είναι αντίστοιχη με εκείνη που παρουσίασε εξαρχής η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και η πώληση του 17% της ΔΕΗ και η παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, για δύο κυρίως λόγους:
Ο ένας είναι ότι η παραχώρηση του 40% των λιγνιτών είναι μια εξ αντικειμένου αποδυνάμωση της ΔΕΗ. Συνεπώς είναι αντίθετη με την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς μια αποδυναμωμένη ΔΕΗ είναι μια «φθηνότερη» ΔΕΗ. «Όταν θέλεις να πουλήσεις ποσοστό μιας επιχείρησης την ενισχύεις, δεν της αφαιρείς πλεονεκτήματα» λέει χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος είναι ότι η πίεση της Κομισιόν σχετικά με την άρση της «αποκλειστικότητας» της ΔΕΗ στη χρήση του λιγνίτη και την ανάγκη πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα, ασκείται με βασικό επιχείρημα ότι η ΔΕΗ είναι δημόσια επιχείρηση, ότι δηλαδή το δημόσιο κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της. Από τη στιγμή που το Δημόσιο, πουλώντας το 17% της ΔΕΗ, παύει να έχει την πλειοψηφία της επιχείρησης, δεν είναι υποχρεωμένο και δεν είναι σωστό να προχωρήσει και στη παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής.
Ανοιχτό μέτωπο
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του 2008 (την οποία προσπαθεί να ακυρώσει η ΔΕΗ παρότι η εφαρμογή της έχει παγώσει ενόψει της υποβολής πρότασης ισοδύναμου αποτελέσματος εκ μέρους της χώρας μας ) υποχρεώνεται η Ελλάδα ή να ανοίξει σε ιδιώτες τα «παρθένα» λιγνιτικά κοιτάσματα σε Ελασσόνα και Δράμα ή να πουλήσει η ΔΕΗ το 40% των λιγνιτικών σταθμών της.
Το βασικό «μέτωπο» είναι με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη «ισοδύναμη λύση», δηλαδή για τα swaps. Ως γνωστόν, μετά το market test που πραγματοποίησε η Κομισιόν με βάση την ελληνική πρόταση για swaps λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ , έχει υπάρξει ένας μαραθώνιος επαφών, επιστολών, e mails κ.λπ., και, μετά από αυτά, έχει έρθει η ώρα για να καταθέσει η χώρα μας την τελική της πρόταση (ισοδύναμη λύση) για την εξασφάλιση πρόσβασης των ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει με σαφήνεια ότι εφόσον η Ελλάδα δεν προχωρήσει εντός του 2012 σε συμβάσεις ανταλλαγής λιγνιτικής ισχύος, τότε το 2013 θα υποχρεωθεί να πουλήσει σε ιδιώτες είτε το 40% της λιγνιτικής παραγωγής είτε το 40% των λιγνιτικών μονάδων τελευταίας τεχνολογίας.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου