Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΔΑΚΕ: ΟΧΙ στο «ξεπούλημα» της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι περιουσία του ελληνικού λαού, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ για την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε βάρος των ελλήνων πολιτών.


Μετά την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με την ωμή κατάργηση κεκτημένων εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προχωρούν τώρα στην εκποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας.

Την ώρα που τα έσοδα του κράτους υπολείπονται σημαντικά έναντι των προσδοκώμενων στόχων, η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας «βγαίνει στο σφυρί» και βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο του «πλειστηριασμού». Κι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχαν σαφείς διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για τη διατήρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου υπό δημόσιο έλεγχο, η κυβέρνηση υποκύπτοντας για άλλη μια φορά στις πιέσεις των διεθνών και εγχώριων ιδιωτικών συμφερόντων αποφάσισε να βαφτίσει «εμπόρευμα», το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα.


Η εκποίηση κυριολεκτικά «για ένα κομμάτι ψωμί» της ΔΕΗ και η τυχόν παραχώρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής σε ιδιώτες θα αποτελέσει σοβαρή αλλοίωση στον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης, οδηγώντας ταυτόχρονα σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Το «ξεπούλημα» της επιχείρησης με τη σημαντικότερη παραγωγική βάση στην Ελλάδα θα σβήσει και το τελευταίο φως μιας μελλοντικής ανάπτυξης, την τελευταία ελπίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες τη στοχοποίηση των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ, που καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Η συγκυρία που επιλέγεται προκαλεί εύλογα πολλά ερωτηματικά. Όπως πολλά ερωτηματικά προκαλεί η παρέμβαση του …ανεξάρτητου κ. Ρακιντζή ο οποίος «βλέπει σκάνδαλα» μόνο από το 2004 έως το 2009!!! και ας έχει λήξει η θητεία του…. Αναφέρονται αόριστα και χωρίς καμία επεξήγηση ποσά από τις επιχορηγήσεις, που λάμβαναν τα Σωματεία ακόμη και πριν από 12 χρόνια.

Ποσά τα οποία προβλέπονταν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, που υπέγραφαν οι εργαζόμενοι με τις διορισμένες από το κράτος διοικήσεις, δηλαδή οποιοδήποτε κονδύλι προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ δίνονταν με την απόλυτη συμφωνία της εκάστοτε κυβέρνησης και μέσα από αυτά τα χρήματα τα Σωματεία ανέπτυσσαν μια σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αν από τη διερεύνηση των χρηματοδοτήσεων προκύψουν παράνομες πράξεις, τότε εμείς πρώτοι θα τις καταδικάσουμε, καθώς αυτές στρέφονται ενάντια στους συνδικαλιστικούς θεσμούς και υπονομεύουν την αξιοπιστία του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Παράλληλα, όμως, με τον έλεγχο στις χρηματοδοτήσεις του Συνδικάτου θα πρέπει να διεξαχθεί και ένας αντίστοιχος για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από τους διορισμένους μάνατζερς, τα «golden boys», που οι αποφάσεις τους οδήγησαν στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις κρατικές επιχειρήσεις. Οι ευθύνες υπάρχουν και έχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και βρίσκεται στο πλευρό τους στη δύσκολη μάχη, που δίνουν απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα, για τη διατήρηση της κορυφαίας δημόσιας επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο.

Το ρεύμα, το νερό και οι μετακινήσεις είναι κοινωνικά αγαθά και αποτελούν βασικά στοιχεία επιβίωσης. Με τις μετοχοποιήσεις που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπουλά το μέλλον των ελλήνων και δημιουργεί μια χώρα χωρίς περιουσία, ένα κράτος «φάντασμα». Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει εθνικό χρέος, καθήκον και ευθύνη να τις χαλάσει τα σχέδια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...