Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Βάζουν χέρι στα επιδόματα σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Σκληρές μισθολογικές περικοπές σε ΔΕΚΟ και εν γένει εταιρείες του Δημοσίου, άμεσα στις μη εισηγμένες και στη συνέχεια και στις εισηγμένες, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής και το νέο συμπληρωματικό πακέτο για την κάλυψη της υστέρησης που παρατηρείται για το 2011.

Παρά το γεγονός ότι μέτρα «γράφονται και σβήνονται», υπάρχει σαφής κατεύθυνση για αποφάσεις άμεσης απόδοσης και τέτοιες θεωρούνται, όπως έδειξε και η εμπειρία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του μνημονίου, κυρίως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη, υπό την πίεση των δανειστών, να προχωρήσει σε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού σε όλες τις εταιρείες του δημοσίου, κατά το πρότυπο των όσων επιβλήθηκαν στο στενό δημόσιο τομέα. Επίσης θα προχωρήσει σε μείωση, επιπλέον των παλαιών μειώσεων, κατά 10% σε όλα τα επιδόματα.

Για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τις διοικήσεις τους να προσαρμόσουν τις μισθολογικές δαπάνες τους στα όσα θα εφαρμοστούν στις μη εισηγμένες. Με βάση αυτό το σενάριο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για παράδειγμα, σε δεύτερη φάση θα υποστούν τις όποιες περικοπές (με μικρές ίσως διαφοροποιήσεις) θα υποστούν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ και των λοιπών μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει επιστολή στις εισηγμένες στις οποίες έχει πλειοψηφικό ή όχι πακέτο ζητώντας να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των μισθών και του λειτουργικού τους κόστους. Τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται εντυπωσιακά και η πίεση τώρα θα είναι έντονη.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, «μαχαίρι» θα πέσει ακόμα και στους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων (μεταξύ των οποίων και εκείνα που αφορούν τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες κ.λπ.).

Σκληρές αποφάσεις στο μέτωπο των ΔΕΚΟ αναμένονται και όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων. Η τρόικα ζητά πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις, θέλει μάλιστα στη λίστα να μην περιλαμβάνονται μόνο ελλειμματικοί φορείς αλλά και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Για να πωληθούν έναντι υψηλότερου αντιτίμου ζητείται να περιοριστεί το προσωπικό τους.

Αποκρατικοποιήσεις

Τέλος, σε ότι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα αποτελεί μέρος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για πολλές από τις περιπτώσεις.

Για τη ΔΕΠΑ, προωθείται η πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο αλλά δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση αν θα αποσπαστεί πρώτα ο ΔΕΣΦΑ για να πουληθεί με ξεχωριστή διαδικασία ή όχι. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά, ακόμα και η παντελής αποχώρηση, σταδιακά, του δημοσίου από την επιχείρηση, όπως πρόκειται να συμβεί με τον ΟΤΕ. Πιθανότερο ωστόσο είναι να περιληφθεί στο πρόγραμμα η πώληση του 17% με είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα έχει option για μελλοντική πώληση και για το management. Στο πρόγραμμα μπαίνει πλέον και η παραχώρηση δικαιωμάτων για την δημιουργία αποθήκης αερίου στα παλιά κοιτάσματα του Πρίνου, παρότι τα προβλήματα που μένουν να επιλυθούν είναι σύνθετα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το σχήμα μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η πώληση των συμμετοχών του στις ΔΕΚΟ, θα είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία θα εισφερθούν μετοχές, περιουσία κ.λπ. και η διαχείριση της οποίας θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο φορέα. Τα νέα δάνεια που θα λάβει η χώρα θα έχουν ως εγγύηση την περιουσία που θα εισφερθεί στην εταιρία ειδικού σκοπού.

ΠΗΓΗ:www.energypres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...