Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δυo - τρεις στραβές να γίνουν με τον ΙΤΟ…

Όταν ακούω τους ιδιώτες να φωνάζουν για τον ΙΤΟ και να αποκαλούν «μαϊμού» τον υποτιθέμενο ανεξάρτητο λειτουργό της αγοράς, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ, αφού η συγκεκριμένη λύση είναι τόσο «κραχτά» ελεγχόμενη από το σύστημα ΔΕΗ, πως και η Κομισιόν την έκανε αποδεκτή ; Την απάντηση τη δίνουν οι της ΔΕΗ. Και εξηγούν πως η Οδηγία απαιτεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. του νέου φορέα να προέρχεται από άτομα, που δεν είχαν καμία σχέση με τη ΔΕΗ κατά την τελευταία τριετία. Αυτός είναι κι ο λόγος, όπως λένε, που τον έχει αποδεχτεί η Κομισιόν.
Και το μόνο σημείο, όπου εισέρχεται στην όλη διαδικασία η ΔΕΗ, είναι, όπως σημειώνει ο συνομιλητής μου, ότι αναλαμβάνει να φτιάξει ένα εποπτικό συμβούλιο, που θα ελέγχει τον προϋπολογισμό αφού σε τελευταία ανάλυση, εκείνη θα βάζει και τα χρήματα. Δηλαδή τα έσοδα του ΙΤΟ θα πηγαίνουν στη ΔΕΗ, αλλά στο λειτουργικό κομμάτι, στις αποφάσεις του Δ.Σ, δεν θα ανακατεύεται καθόλου. Τι να πω ; Το μόνο που ξέρω, είναι πως αν τα πράγματα με τον ΙΤΟ δεν περπατήσουν, όπως φοβούνται οι ιδιώτες, ίσως η συγκεκριμένη λύση να αποδειχθεί μια μεγάλη«παγίδα» για όσους την επέλεξαν, έναντι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος (ISO).
Διότι, πέντε- έξι στραβές να γίνουν, και να δει η Κομισιόν ότι έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο «μαϊμού» θα επανέλθει στην αρχική της πρόταση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Και τότε να δεις κλάμα…

ΠΗΓΗ:
www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...