Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Με αυξήσεις κεφαλαίου οι ιδιώτες στα δίκτυα της ΔΕΗ

Mε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιείται η είσοδος των ιδιωτών στα δίκτυα της ΔΕΗ, ή μάλλον της «ΑΔΕΣΜΗΕ», της νέας, 100% σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θυγατρικής της ΔΕΗ στην οποία θα περάσει η ιδιοκτησία και η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της επιχείρησης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Επενδύσεις
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο, που αφορά στην ενσωμάτωση του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. και οι βασικές του αρχές παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει ότι η ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ουσιαστικά θα διαμορφώνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε συνεργασία με την «ΑΔΕΣΜΗΕ». Η ΡΑΕ θα μπορεί ακόμα και να επιβάλει επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς, οι οποίες, εάν η ΑΔΕΣΜΗΕ αδυνατεί ή δεν κρίνει σκόπιμο να καλύψει, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνονται είτε μέσω διαγωνισμού για την αναζήτηση ιδιωτών, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Ας σημειωθεί ότι βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας τα συγκεκριμένα ιδιωτικά κεφάλαια πρέπει να είναι ανεξάρτητα από συμφέροντα ή δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Συμμετοχή

Το νομοσχέδιο μέχρι στιγμής δεν διευκρινίζει ποια ακριβώς θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην περίπτωση του διαγωνισμού και στην περίπτωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έγκυρες πηγές όμως αναφέρουν ότι η πρώτη περίπτωση αφορά τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο έργο διασύνδεσης με τη μορφή joint veture, κ.λπ. και η δεύτερη σε μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΑΔΕΣΜΗΕ» που θα αναλογεί με τη συμμετοχή των επενδυτών στις διασυνδέσεις.
Και στις δύο πάντως περιπτώσεις είναι προφανές πως οι επενδυτές στους οποίους θα απευθυνθεί η «ΑΔΕΣΜΗΕ» είναι fund, ιδιωτικά κεφάλαια κ.λπ., που αποσκοπούν σε μακροχρόνια τοποθέτηση των κεφαλαίων τους με μία «σίγουρη» απόδοση, η οποία θα εξασφαλίζεται από το τέλος χρήσης των δικτύων.
Οι χρεώσεις των δικτύων, ως γνωστόν, καθορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και είναι οι ίδιες, ανεξαρτήτως του προμηθευτή ενέργειας.

ΠΗΓΗ:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...