Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΔΕΗ: Να καταργηθεί ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων…

Πρόταση προς τη ΓΕΝΟΠ, να καταργηθεί ο φορέας που έχει συστήσει, και μέσω του οποίου κάνει τη διαχείριση των χρημάτων που εισπράττει από την ΔΕΗ για κοινωνικό τουρισμό, έχει καταθέσει η διοίκηση προς το συνδικάτο.

Η πρόταση προβλέπει ότι από εδώ και στο εξής, για λόγους μεγαλύτερης διαφάνειας, οι επιχορηγήσεις για τις κοινωνικές δραστηριότητες των 22.000 εργαζομένων της ΔΕΗ - που ούτε λίγο ούτε πολύ ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο- θα γίνονται προς το προσωπικό απευθείας από την επιχείρηση.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στο να διώξει τις σκιές σκανδάλων και κακοδιαχείρισης των χρημάτων που εισπράττει μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση, και που έρχεται έπειτα από το θόρυβο που ξέσπασε με τα χρήματα που εισέπραξε το συνδικάτο τα τελευταία χρόνια, και τα οποία ειδικά από το 2005 και μετά ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Να φύγει η διαχείριση των κονδυλίων από τη ΓΕΝΟΠ

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει προτείνει στη ΓΕΝΟΠ, τα 2,5 εκατ. από τα 3 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ετησίως το συνδικάτο και τα οποία αντιστοιχούν σε κοινωνικές δραστηριότητες (κοινωνικός τουρισμός, αγροτουρισμός, κλπ) να τα χορηγεί η ίδια. Δηλαδή να έχει η επιχείρηση τις επαφές, π.χ. με τα τουριστικά γραφεία μέσω των οποίων κλείνονται τα πακέτα κοινωνικού τουρισμού για το προσωπικό, και όχι η ΓΕΝΟΠ, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Άγνωστο είναι ακόμη τι απάντηση θα δώσει η ΓΕΝΟΠ αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει μπει στο τραπέζι.

Πιο αυστηροί όροι στις χρηματοδοτήσεις

Το δεύτερο μέτρο στο οποίο προσανατολίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ είναι για τα υπόλοιπο ποσό των 500-600.000 ευρώ -από τα 3 εκατ. ευρώ των συνολικών επιχορηγήσεων που εισπράττει το συνδικάτο ετησίως - να ισχύσουν στο εξής πολύ πιο αυστηροί όροι βάσει των οποίων να αποδεικνύεται με πιο τρόπο αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά από κύκλους της ΔΕΗ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος για το πώς ακριβώς γίνεται η διαχείριση των ποσών αυτών. Απλώς το συνδικάτο επιδεικνείει κάποια παραστατικά, π.χ. για τουριστικά πακέτα, και ο έλεγχος κλείνει εκεί.

Το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Επίσης, ένα τρίτο όπλο στα χέρια της διοίκησης, που θέλει να διώξει από πάνω της τη «σκιά» ότι επιδοτεί το συνδικάτο με ποσά την τύχη των οποίων αγνοεί, είναι το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή στα χέρια του οποίου η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη έχει στείλει τα έγγραφα με τις συνολικές επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στη ΓΕΝΟΠ από το 1999-2010, ύψους 25 εκατ. ευρώ συνολικά.

Το πόρισμα αυτό μαζί με τις παρατηρήσεις που θα περιλαμβάνει θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της διοίκησης για να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές θέλει να κάνει σε σχέση με τις επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ.

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...