Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ενεργειακό νομοσχέδιο: Τελευταία εκκρεμότητα...

Την τελική του μορφή με δύο… «αστερίσκους» έχει πάρει το περίφημο ενεργειακό νομοσχέδιο όπως διαπιστώθηκε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ.
Συγκεκριμένα η επεξεργασία του κειμένου του νομοσχεδίου πρέπει να θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί με μοναδική εξαίρεση το κομμάτι που αφορά στο φυσικό αέριο.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνο που απομένει να διευκρινιστεί δεν είναι η ενσωμάτωση της οδηγίας σε σχέση με το φυσικό αέριο αλλά δύο άλλες εκκρεμότητες που σχετίζονται με τροποποιήσεις που έχουν ζητήσει ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ στο νόμο 3428/05. Συγκεκριμένα ο ΔΕΣΦΑ έχει ζητήσει τροποποίηση του νόμου στο κομμάτι που αναφέρει ότι σε περίπτωση που υποβληθεί αίτηση για ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου από τον κάτοχο της άδειας εκμετάλλευσης κοιτάσματος υδρογονανθράκων τότε αυτή μετατρέπεται σε άδεια αποθήκευσης. Επίσης έχει ζητηθεί να δοθεί η δυνατότητα στο ΔΕΣΦΑ να υλοποιήσει νέα έργα του συστήματος όπως το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού και με τη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων σε περίπτωση που τα έργα δε χρηματοδοτούνται από τη μητρική ΔΕΠΑ. Για τα ανοιχτά θέματα, βρίσκονται σε εξέλιξη συνεδριάσεις των τεχνικών επιτροπών που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Τα «έτοιμα»
Αντίθετα από το υπόλοιπο νομοσχέδιο «κλειδωμένες» θα πρέπει να θεωρούνται οι ρυθμίσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που παραμένουν ως έχουν και δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με τις προβλέψεις της οδηγίας.
Ουσιαστικά ολοκληρωμένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι διατάξεις σε σχέση με τους καταναλωτές, αν και ζητήθηκε να υπάρξει μια τελευταία ανάγνωση σε σχέση με τις προβλέψεις προστασίας των καταναλωτών στην αγορά του φυσικού αερίου.
Αλλά και το κομμάτι του ηλεκτρισμού, θα πρέπει να θεωρείται «κλεισμένο» καθώς στο τελικό κείμενο έχουν γίνει δεκτές οι προτάσεις που υποβλήθηκαν να μη συμπεριληφθεί το άρθρο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Επίσης πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο άρθρο που αφορά στο διαχειριστή διανομής και τις πρόσθετες δικλείδες ανεξαρτησίας. Τέλος δεκτή έγινε και η πρόταση η εκλογή του εκπροσώπου των εργαζομένων για το εποπτικό συμβούλιο του ΙΤΟ να γίνεται από τη ΓΕΝΟΠ και όχι από το συνδικαλιστικό όργανο της θυγατρικής.
Πολιτική απόφαση
Βασικό πολιτικό, πλέον, ερώτημα, στο κομμάτι του ηλεκτρισμού αποτελούν οι εκκρεμότητες σε σχέση με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα ενταχθούν στη θυγατρική της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα εκείνο που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι εάν θα προχωρήσει η πρόταση να ενσωματωθεί διάταξη στο νομοσχέδιο ότι συνιδιοκτήτης των δικτύων στον ΑΔΕΣΜΗΕ θα είναι και το Ασφαλιστικό Ταμείο της επιχείρησης, ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ). Το ερώτημα βεβαίως απέναντι σε αυτή την πρόταση δεν είναι κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με την ελληνική νομοθεσία καθώς είναι σαφές ότι είναι, αλλά το κατά πόσο συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και μπορεί να περάσει από τη διαδικασία της πιστοποίησης του ΙΤΟ. Και να θυμίσουμε ότι η πιστοποίηση μόνο στο αρχικό της στάδιο θα γίνει από τη ΡΑΕ καθώς στη συνέχεια θα περάσει από τον έλεγχο της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής ACER.
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...