Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Στον πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ το σύστημα μεταφοράς ενεργείας

Υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ περνά ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μια νέα θυγατρική εταιρία, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αγορά ενέργειας.

Στη συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αποκλείεται η όποια συμμετοχή ιδιωτών που να δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που προστατεύει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην μεταφορά.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι εξασφαλίζεται ότι το Σύστημα Μεταφοράς παραμένει κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενώ δεν απαιτείται εκταμίευση από το Δημόσιο Ταμείο 1,670 ευρώ για την εξαγορά του δικτύου από τη ΔΕΗ.

Ωστόσο, στη νέα εταιρία θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν μόνο στο μειοψηφικό πακέτο εταιρίες που δεν έχουν καμία δραστηριότητα στον κλάδο του ηλεκτρισμού.

Η απόφαση αυτή βρίσκει σύμφωνη τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά αντίθετους όλους τους ανεξάρτητους επενδύτες που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχήμα «δε διασφαλίζει την διαφάνεια, την αμεροληψία και την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς ενέργειας» και ότι η απόφαση αυτή «θα έχει βλαπτικά αποτελέσματα για τη εθνική οικονομία.»

Αναλυτικά το νομοσχέδιο για την αγορά ενέργειας στο http://www.skai.gr/files/1/gpapav9/energeia.pdf

ΠΗΓΗ: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...