Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον ΙΤΟ, θα είναι ο διορισμός του Δ.Σ

Τεστ που θα δείξει κατά πόσο τα περί αμερόληπτης λειτουργίας του ΙΤΟ δεν θα μείνουν απλά λόγια, αλλά θα εφαρμοστούν και στην πράξη, αποτελεί ο διορισμός των μελών που θα απαρτίζουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου φορέα.
Ένα όργανο που θα ελέγχει από χρηματοοικονομικής πλευράς την πορεία του, θα λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό του, αλλά το κυριότερο, θα διορίσει τα άτομα που θα στελεχώσουν το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Το θέμα, μαζί με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα ενσωματωθεί σε αυτό το νέο φορέα, συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη που είχε το Σάββατο η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, τον πρόεδρο του ΔΕΣΜΗΕ Γ. Αντωνόπουλο και τον επικεφαλής της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκο.
Το Εποπτικό αυτό Συμβούλιο, που θα αποτελεί το ανώτατο όργανο του νέου φορέα, θα είναι 7μελές, και θα απαρτίζεται από 2 μέλη που θα ορισθούν από το Δημόσιο, 4 από τη μητρική εταιρεία, δηλαδή τη ΔΕΗ, και έναν εκπρόσωπο των εργαζόμενων.
"Έχει τεράστια λοιπόν σημειολογική σημασία", όπως αναλύθηκε στη συνάντηση του Σαββάτου, το ποια ακριβώς θα είναι τα άτομα που επιλέξει αφενός μεν η ΔΕΗ, αφετέρου το Δημόσιο, για να στελεχώσουν το νέο αυτό όργανο.

Το μήνυμα που θα δοθεί...

Διότι, αν τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ένα «ανεξάρτητο» προφίλ, αλλά η μέχρι τώρα πορεία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ, τότε το μήνυμα που θα σταλεί προς την αγορά, και μέσω αυτής, προς την Κομισιόν, θα είναι ενός ΙΤΟ εμμέσως ελεγχόμενου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του ΕΣΑΗ για έναν ΙΤΟ κατευθυνόμενο, αντί για έναν ελεγκτή της αγοράς, και επόπτη της διαχείρισης των παγίων που θα διευθύνεται αμερόληπτα, χωρίς παρεμβάσεις.

Εργασιακά- ασφαλιστικά

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν το ποια ακριβώς προνόμια θα δοθούν στο προσωπικό που θα στελεχώσει το νέο φορέα.
Για παράδειγμα το προσωπικό του ελεγκτή της αγοράς δεν είναι δυνατόν να έχει τα «μπόνους» και τα προνόμια όπως αυτά που απολαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ (π.χ. το φθηνότερο ρεύμα).

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τα επίμαχα άρθρα του ενεργειακού νομοσχεδίου που αναφέρονται στο προσωπικό του οργανισμού και στα εργασιακά- ασφαλιστικά τους δικαιώματα, έχουν δοθεί προς μελέτη σε εργατολόγους,προκειμένου να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις.

Συμπερασματικά, απαιτεί μεγάλη προσοχή, όπως αναγνωρίζουν στο υπουργείο, ώστε το καθεστώς που θα διέπει το προσωπικό του ΙΤΟ, να θωρακιστεί εξαρχής με τέτοιες δικλείδες, ώστε να μην δοθούν λαβές για κριτική περί ευνοϊκής μεταχείρισης και παροχής προνομίων που δεν αρμόζουν στο προφίλ που επιχειρείται να δοθεί στον φορέα.
Γι’ αυτό και αποτελεί κοινή παραδοχή πως οι σχετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τα άτομα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό του Συμβούλιο, θα αποτελέσουν το πρώτο κρίσιμο τεστ για το νέο μοντέλο που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας…

ΠΗΓΗ:
www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...