Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εργασιακά - ασφαλιστικά, το ερωτηματικό του ΙΤΟ…

Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα ενταχθούν στη θυγατρική της ΔΕΗ, το λεγόμενο Ανεξάρτητο Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΕΣΜΗΕ), συνεχίζουν να αποτελούν μια βασική εκκρεμότητα του ενεργειακού νομοσχεδίου.

Ένα νομοσχέδιο πάρα πολλών σελίδων, που έπειτα από διεργασίες και διαβουλεύσεις μηνών, πρόκειται να παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το καθεστώς ωστόσο που θα διέπει όσους εργάζονται στη Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ, και οι οποίοι μαζί με το σημερινό προσωπικό του ΔΕΣΜΗΕ θα μεταφερθούν στη νέα αυτή θυγατρική, δεν φαίνεται να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Στο τραπέζι μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπεσε πρόσφατα η ιδέα να περάσει διάταξη στο νομοσχέδιο ότι συνιδιοκτήτης των δικτύων στον ΑΔΕΣΜΗΕ θα είναι και το Ασφαλιστικό Ταμείο της επιχείρησης, ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ). Δηλαδή να ισχύσει το ίδιο με το σημερινό καθεστώς, όπου η κυριότητα των δικτύων ανήκει στη μητρική εταιρεία.

Πρόταση, που σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο συνάδει με το πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας, κατά πόσο δηλαδή μπορεί σε έναν Ανεξάρτητο Διαχειριστή, συνιδιοκτήτης των δικτύων να είναι και ο ασφαλιστικός οργανισμός του προσωπικού της μητρικής εταιρείας.

Το θέμα αυτό δεν είναι το μόνο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Για το αμιγώς εργασιακό (παροχές, κλπ) και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού είχε ζητήσει και τη γνώμη εργατολόγων σχετικά με το ποιο ακριβώς πρέπει να είναι αυτό.

Οι αλλαγές λοιπόν στο τελικό κείμενο δεν έχουν ακόμη τελειώσει, ούτε είναι σαφές αν το σκέλος του «ηλεκτρισμού» θα σταλεί στην Κομισιόν, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα τρία («αρμοδιότητες ΡΑΕ», «προστασία καταναλωτή» και «φυσικό αέριο), ώστε να πάρει και από εκεί την τελική έγκριση.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, τη Δευτέρα θα γίνει μια τελευταία μεγάλη συνάντηση στο υπουργείο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, αφού την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς τη Τετάρτη), προγραμματίζεται να περάσει από υπουργικό συμβούλιο.

ΠΗΓΗ:www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...