Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Eπανεξέταση μιας σειράς από επιδόματα

Συνολικά 37 ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αναμένεται να περάσουν από «κρησάρα» και να επανεξεταστούν, στο πλαίσιο των περικοπών που εξαγγέλθηκαν και που σε πρώτη φάση «ακουμπούν» μόνο τις υπερωρίες και τα εκτός έδρας. Το πρόβλημα βεβαίως με τις περικοπές στις υπερωρίες είναι ότι η κατανομή του προσωπικού είναι τέτοια ώστε οι εργαζόμενοι σε διοικητικές υπηρεσίες να είναι υπεράριθμοι και να εντοπίζονται ελλείψεις εργατών στις μονάδες παραγωγής.

Πάντως εκτός από τις υπερωρίες, πληροφορίες θέλουν να κρίνεται αναγκαία η επανεξέταση μιας σειράς από επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτά ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων (π.χ. επιδόματα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας εργαζόμενοι σε ορυχεία, σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τεχνίτες δικτύων –οι γνωστοί εναερίτες κλπ). Πέρα από τα επιδόματα που λαμβάνουν εργαζόμενοι κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας, μια σειρά από άλλα προνόμια ή παράδοξα επιδόματα πολύ πιθανόν να μπουν στο στόχαστρο των περικοπών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργαζομένων στην Κοζάνη, που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ με επιδότηση στη μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας και οι οποίοι ως εργαζόμενοι λαμβάνουν επίδομα «απομόνωσης» που έχει θεσμοθετηθεί για όσους εργάζονται σε περιοχές μακριά από την κατοικία τους. Άλλες περιπτώσεις αφορούν την καταβολή επιδόματος μονάδας, σε μονάδες που λειτουργούν τύποις όπως η μονάδα του Κερατσινίου ή έχουν αποσυρθεί όπως η μονάδα του Αλιβερίου και η Πτολεμαΐδα 1.

Σημαντικά προνόμια απολαμβάνουν και οι υψηλόβαθμοι συνδικαλιστές της επιχείρησης καθώς για παράδειγμα προβλέπεται ότι όποιος αποκτά την ιδιότητα μέλους του Δ.Σ. και ανήκε κατά τον ορισμό του στο Δ.Σ. στο προσωπικό της εταιρείας, εντάσσεται αυτοδίκαια στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας του, λαμβάνει επίδομα ευδόκιμης παραμονής, απασχολείται ως ειδικός σύμβουλος υπαγόμενος στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και λαμβάνει ειδικό προσωπικό επίδομα.

Σάλος είχε δημιουργηθεί επί διοίκησης Αθανασόπουλου, όταν ο πρώην διοικητής της ΔΕΗ, είχε προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις (άνω του 60%) του λεγόμενου επιδόματος «στάθμης ευθύνης» που παίρνουν τα στελέχη της επιχείρησης καθιερώνοντας ταυτόχρονα «επίδομα βοηθού γενικού διευθυντή».

Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζουν ορισμένα επιδόματα που θεσμοθετήθηκαν στο παρελθόν. Για παράδειγμα με βάση τη σύμβαση εργασίας του 1977, χορηγείται επίδομα επικινδυνότητας στους χειριστές φάξ, στους εργαζόμενους που βγάζουν φωτοτυπίες και στους φωτογράφους της επιχείρησης που εμφανίζουν φωτογραφίες!

Σε ό,τι αφορά τα γενικά επιδόματα, μεταξύ άλλων έχουν θεσμοθετηθεί από παλαιότερες συλλογικές συμβάσεις (1982) το βασικό επίδομα (σε όλους τους εργαζόμενους εάν δε λαμβάνουν άλλο επίδομα), το επαγγελματικό επίδομα, το επίδομα μέσης εκπαίδευσης, το επίδομα ειδίκευσης, το επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, το επίδομα ειδικών επιστημόνων και το επίδομα τεχνικού επιμελητηρίου.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...