Το αίτημα δεν εγκρίνεται παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των προσλήψεων 1 προς 5, για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιτελείς της επιχείρησης, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης, το οποίο διογκώθηκε μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του 2010. Περίπου 2.500 στελέχη (για την ακρίβεια 2.349 άτομα) εγκατέλειψαν της ΔΕΗ το 2010, προτιμώντας τη σιγουριά της σύνταξης από την αβεβαιότητα των πιθανολογούμενων νέων ρυθμίσεων περί τα ασφαλιστικά και εργασιακά.
Οι αποχωρήσεις αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού προσωπικού της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε 21.470 άτομα. Ο ρυθμός των αποχωρήσεων ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με το συνηθισμένο μέσο ετήσιο ρυθμό αποχωρήσεων, ο οποίος κυμαίνεται κανονικά μεταξύ 4% και 5%.
Εκτός των αποχωρήσεων, και ανισόρροπη κατανομή...
Ωστόσο η απώλεια αυτή για τη ΔΕΗ είναι καθοριστική, καθώς δημιουργείται πλέον σοβαρό έλλειμμα έμπειρων στελεχών, χωρίς μάλιστα να μεταφέρεται η τεχνογνωσία των συνταξιοδοτηθέντων, καθώς δεν υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι για να την... παραλάβουν. Εκτός όμως από την αριθμητική συρρίκνωση, παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα ανισόρροπης κατανομής του προσωπικού. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της επιχείρησης, υπάρχει περίσσεια υπαλλήλων σε διοικητικές θέσεις γραφείου και μεγάλη έλλειψη σε τεχνίτες και γενικά σε στελέχη «μάχιμων» θέσεων. Επιπλέον, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «λαμβάνοντας υπόψη το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον και τις σχετικές απαιτήσεις για το διαχωρισμό και το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής, απαιτείται επειγόντως επαρκής στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό σε καίριες επιχειρησιακές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η διαχείριση κινδύνου, συναλλαγές ενέργειας κ.λπ.».
Οι κανονισμοί εργασίας
Οι μετατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν λύση μέχρι κάποιο βαθμό και πράγματι εξετάζονται από την επιχείρηση, «κολλάνε» στους υφιστάμενους κανονισμούς εργασίας τους οποίους υπερασπίζεται σθεναρά το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ και στην πραγματικότητα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Από την άλλη, ο κ. Ζερβός έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εγκριθεί η πρόσληψη νέων υπαλλήλων, κρατώντας την αναλογία 1 προς 5. Δηλαδή έναντι των περίπου 2.500 αποχωρήσεων να γίνουν περίπου 500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο ούτε αυτή η λύση φαίνεται να προχωράει, καθώς η αναλογία 1 προς 5 υπολογίζεται στο σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι ανά υπηρεσία και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ως άμεση προτεραιότητα την πρόσληψη νέων υπαλλήλων σε άλλους τομείς, όπως σε εκείνον της υγείας. Προβλήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συναντά ακόμα και η πρόσληψη – πάντα μέσω ΑΣΕΠ – των τελευταίων 400 υπαλλήλων από τον προηγούμενο εγκεκριμένο διαγωνισμό, για τους οποίους δεν έχει δοθεί ακόμα το πράσινο φως.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου