Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μήνυμα ΠΑΣΚΕ στην κυβέρνηση για τις νέες προτάσεις της Τρόικας

Σκληρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνουν οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφορικά με τις τελευταίες προτάσεις της Τρόικας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ανοιχτή επιστολή της ΠΑΣΚΕ προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει τις νέες προτάσεις της Κομισιόν και τους ζητά να πάρουν θέση καθώς όπως λένε οι απαιτήσεις των Βρυξελλών επικεντρώνονται στα εξής:
α) Στη μίσθωση σε ιδιώτες τριών λιγνιτικών μονάδων ισχύος 900 μεγαβάτ ως το 2027, ενώ έως πρόσφατα ζητούσαν μια μονάδα 300 mw (Αγ. Δημήτριο V) μέχρι τη λήξη της ζωής της και άλλες δύο(600mw) μέχρι το 2020 (Άγιο Δημήτριο ΙΙΙ και IV).

β) Στην έγκριση δικαιώματος (option), εάν το επιθυμούν, να παρατείνουν και μετά το 2027 για άλλα 5 χρόνια την ενοικίαση τους και
γ) να έχουν το δικαίωμα εάν μετά το 2013 που θα συνυπολογίζεται το πλήρες κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 οι μονάδες που θα νοικιάσουν, χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να τις επιστρέψουν στη ΔΕΗ.
"Όσο δε για τα νερά δεν αρκούνται να πάρουν την διαχείριση των νερών από τη ΔΕΗ αλλά να αλλάξει και ο τρόπος φόρτισης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Με λίγα λόγια να μην εργάζονται με βάση την καμπύλη ζήτησης ενέργειας αλλά σε ευθεία φόρτιση. Δηλαδή εντελώς σπάταλα και αντιοικονομικά ως προς τον φυσικό αυτό πόρο!! Μόνο και μόνο για να μπαίνουν οι μονάδες τους στο σύστημα όσο γίνεται πιο πολλές ώρες και με ανεξέλεγκτη Οριακή Τιμή Συστήματος", αναφέρει η ΠΑΣΚΕ.
Η επιστολή εστάλη ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με τους εκπροσώπους της Τρόικας, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι «ισοδύναμες λύσεις» για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την απόρριψη του αιτήματος για πώληση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που τέθηκε το καλοκαίρι.
Η επιστολή
Ιδού ολόκληρη η επιστολή της ΠΑΣΚΕ:
«Σύντροφοι βουλευτές,

Σας ενημερώνουμε ότι σε δύο μέρες από σήμερα θα υπάρξει κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Το κυρίαρχο θέμα αυτής της συνάντησης μετά την απόρριψη του «αιτήματος» των ιδιωτών να τους πουλήσουμε το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων μας θα είναι η εξεύρεση «ισοδύναμης λύσης» προκειμένου οι κρατικοδίαιτοι ψευτοεπενδυτές να βάλουν χέρι ΚΑΙ στους λιγνίτες και τα νερά της ΔΕΗ.
Επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Κυβέρνηση να υποχωρήσει σε απαράδεκτες πιέσεις και προκλητικές και εξωφρενικές απαιτήσεις, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των ευθυνών σας και να μην επιτρέψετε να υπογραφεί οτιδήποτε που να ζημιώνει τα συμφέροντα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αύγουστο του 2009 σε συνέχεια της απόφασής του Μάρτη του 2008 για τους λιγνίτες δέχεται την δημοπράτηση κοιτασμάτων που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ ως ικανοποιητική λύση και δεν αναφέρετε πουθενά σε όσα απαράδεκτα μεθοδεύονται. Δηλαδή είτε να τους πουλήσουμε εργοστάσια, είτε να τους παραχωρήσουμε την ενέργεια μας σε τιμή κόστους είτε να φτιάξουμε από κοινού τις μονάδες που προγραμματίζουμε και είναι προς αντικατάσταση παλαιών, είτε να τους χαρίσουμε (νοικιάσουμε) τον «Άγιο Δημήτριο» V,IV,III και την Μελίτη II».
Σύντροφοι βουλευτές,
Σας ενημερώνουμε ότι το θράσος των κυρίων της Τρόικα που συμπεριφέρονται ως να είμαστε αποικία τους, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που σε συνεννόηση με τα ντόπια συμφέροντα ζητούν τα τεχνικά στοιχεία όλων των μονάδων της ΔΕΗ ώστε να απαλλοτριώσουν τις καλύτερες και αποδοτικότερες, όπως είναι οι προαναφερόμενες!!!
Ως εδώ και μη παρέκει.
Τα εργοστάσια της ΔΕΗ φτιάχτηκαν με το υστέρημα του Ελληνικού λαού και δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε «σωτήρας» να κάνει ότι γουστάρει και να μας συμπεριφέρεται σαν να είναι η χώρα μας «μπανανία».
Εάν η κυβέρνηση θέλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι κι όχι αυτοί που σχεδιάζονται. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν μπορούν να απαιτούν κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητούσε η Ε.Ε. πριν ένα χρόνο και απορούμε γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει.
Οι κάτοικοι της Κοζάνης, της Φλώρινας, και της Αρκαδίας δεν είναι πολίτες ενός κατώτερου θεού. Εδώ και τώρα, αφού μιλάμε για ανάπτυξη, και για να υπάρξει επιτέλους ανάπτυξη, να δημοπρατηθούν τα δημόσια κοιτάσματα που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ.
Ιδού κύριοι ιδιώτες πεδίο δόξης λαμπρό.
Ξέρουμε όμως ότι κανείς από εσάς δεν πρόκειται να εμφανιστεί γιατί εσείς δεν ενδιαφέρεστε για τον τόπο αλλά για την τσέπη σας. Εσείς το μόνο που θέλετε είναι να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που χρόνια τώρα ξέρετε καλά. χωρίς να βάζετε μία, χωρίς να παίρνετε κανένα ρίσκο, χωρίς να δημιουργείτε καμία θέση εργασίας, να απομυζάτε τις Δημόσιες Επιχειρήσεις.
Αρκετά πια με τις «αρπαχτές» σε βάρος του Δημοσίου.
Σύντροφοι βουλευτές,
Οι τελευταίες πιέσεις των κυρίων της Τρόικας που εκπροσωπούν τους ιδιώτες είναι:
α) να τους νοικιάσουμε – χαρίσουμε τρείς λιγνιτικές μονάδες (900 Mw) μέχρι το 2027 με πρώτη και καλύτερη τον Άγιο Δημήτριο. Μέχρι πριν λίγες μέρες απαιτούσαν μια μονάδα 300 mw (Αγ. Δημήτριο V) μέχρι τη λήξη της ζωής της και άλλες δύο(600mw) μέχρι το 2020 (Άγιο Δημήτριο ΙΙΙ και IV).
β) Να έχουν δικαίωμα (option),εάν αυτοί το επιθυμούν, να παρατείνουν και μετά το 2027 για άλλα 5 χρόνια την ενοικίαση τους και
γ) να έχουν επίσης το δικαίωμα (αυτό και εάν είναι εξωφρενικό) εάν μετά το 2013 που θα συνυπολογίζεται το πλήρες κόστος του CO2 οι μονάδες που θα νοικιάσουν, χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να μας τις επιστρέψουν πακέτο!
Όσο δε για τα νερά δεν αρκούνται να πάρουν την διαχείριση των νερών από τη ΔΕΗ αλλά να αλλάξει και ο τρόπος φόρτισης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Με λίγα λόγια να μην εργάζονται με βάση την καμπύλη ζήτησης ενέργειας αλλά σε ευθεία φόρτιση. Δηλαδή εντελώς σπάταλα και αντιοικονομικά ως προς τον φυσικό αυτό πόρο!! Μόνο και μόνο για να μπαίνουν οι μονάδες τους στο σύστημα όσο γίνεται πιο πολλές ώρες και με ανεξέλεγκτη Οριακή Τιμή Συστήματος.
Αυτά σύντροφοι βουλευτές μόνο σε βάρος τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να γίνουν .
Τέλος, αναλογιστείτε ότι όλα όσα σχεδιάζονται σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με το φτωχό καταναλωτή αλλά με το πώς θα φουσκώσουν οι κρατικοδίαιτοι σιγουρατζίδες τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
Σύντροφοι βουλευτές,
Ζητούμε από εσάς να πάρετε πρωτοβουλίες και να σταθείτε στο ύψος των ευθυνών σας.
Εμείς όπως κάναμε πάντα με όλες τις κυβερνήσεις πρώτοι θα είμαστε στους δρόμους.
Η τιμή και η αξιοπρέπεια του καθενός μας αλλά και το Δημόσιο συμφέρον δεν διαπραγματεύονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...