Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πήρε μπροστά το Οικιακό Τιμολόγιο, 20.000 οι μέχρι σήμερα αιτήσεις

Με ρυθμό... χίλιες την ημέρα υποβάλλονται πλέον στις υπηρεσίες της ΔΕΗ οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Αν και τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την έναρξη υποβολής, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν περιορισμένος, μετά τις 18 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησαν να δέχονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), αυξήθηκε κατακόρυφα. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΔΕΗ που έχουν τη συνολική εικόνα, μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πανελλαδικά γύρω στις 20.000 αιτήσεις, με το 60% εξ αυτών να προέρχονται από τα ΚΕΠ.

Σταδιακά οι αιτήσεις αυτές, μαζί με εκείνες που έρχονται, παίρνουν το δρόμο για το υπ. Οικονομικών και τον ΟΑΕΔ ώστε να διασταυρωθούν τα αναγραφόμενα στοιχεία αφενός με τα εκκαθαριστικά των φορολογούμενων (το ΚΟΤ αφορά σε όσους βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο), αφετέρου για να ελεγχθεί πως λένε αλήθεια όσοι δηλώνουν άνεργοι.

Προς κατάργηση της προκαταβολής

Από την πλευρά της η ΔΕΗ πρόκειται να «φέρει» σε κάποιο από τα προσεχή της διοικητικά της συμβούλια το θέμα της εξαίρεσης των δικαιούχων του ΚΟΤ από την υποχρέωση κατάθεσης προκαταβολής που έχει νομικά όποιος κάνει νέα σύνδεση. Υπενθυμίζουμε ότι οι ενοικιαστές που δεν έχουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού στο όνομά τους, για να κάνουν τη μεταβίβαση πρέπει πρώτα να επιβαρυνθούν με κάποια έξοδα, όπως το να προκαταβάλουν ένα ποσό καθώς η μεταφορά θεωρείται νέα σύνδεση.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας που έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα να καταργήσει την υποχρέωση προσκόμισης Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη από ηλεκτρολόγο (ΥΔΕ) για τους δικαιούχους του ΚΟΤ που επίσης δεν έχουν στο όνομά τους το λογαριασμό. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 έτη από την τελευταία φορά που εκδόθηκε Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, έγγραφο που πιστοποιεί την ασφάλεια της εγκατάστασης. Ούτως ή άλλως βέβαια, η προθεσμία που έχουν οι υπόχρεοι στο συγκεκριμένο έγγραφο για να το προσκομίσουν λήγει μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο για το ΚΟΤ.

Τέλος, άγνωστο είναι το αν θα διευρυνθούν τα όρια του ΚΟΤ – όπως προ μηνός είχε εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου- ώστε να συμπεριλάβει κι άλλους πελάτες της ΔΕΗ που παρ’ ότι έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τους σημερινούς δικαιούχους, εξαιρούνται των επωφελών ρυθμίσεων επειδή η κατανάλωσή τους ξεπερνά λίγο τις 800 κιλοβατώρες / τετράμηνο.
ΠΗΓΗ: www.enerypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...