Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Διευκρινίσεις για την τροφοδοσία της Μονάδας I του ΑΗΣ Μελίτης

Σε διευκρινίσεις για την τροφοδοσία με λιγνίτη της Μονάδας I του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης, σε συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων του προσωπικού της προέβη η ΔΕΗ με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.
"Ως γνωστόν, η μονάδα αυτή σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 90, προκειμένου να τροφοδοτείται κυρίως από τα δύο μεγάλα λιγνιτωρυχεία της περιοχής Φλώρινας (Αχλάδας και Βεύης) σε ποσοστό 50% το καθένα.
Με βάση τη μεσοσταθμική θερμογόνο δύναμη των δύο ανωτέρω ορυχείων, προέκυψε η θερμογόνος δύναμη του καυσίμου σχεδιασμού της Μονάδας ίση με 1.880 kcal/kg (βασικό καύσιμο).
Ειδικότερα, για την εκμετάλλευση του Ορυχείου Βεύης ιδιοκτησίας ΔΕΗ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάθεση από την Πολιτεία της εκμετάλλευσης του Δημοσίου Ορυχείου Βεύης (πρώην Βαρβούτη), ώστε να είναι δυνατή η συνεκμετάλλευση των δύο ομόρων κοιτασμάτων.
Εξ αυτού του λόγου, η τροφοδότηση της Μονάδας Ι του ΑΗΣ Μελίτης κατά το τρέχον διάστημα καλύπτεται αποκλειστικά από το Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας.
Η ισχύουσα σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» είναι συμβατή με τη μέση θερμογόνο Δύναμη του κοιτάσματος (1.750 kcal/kg).
Είναι γεγονός ότι, εδώ και πολλούς μήνες – όπως ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ – παρουσιάζονται προβλήματα ως προς την τροφοδοσία από την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται αφενός σε προβλήματα της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» στην εκμετάλλευση του ορυχείου της και αφετέρου στον αυξημένο αριθμό ωρών λειτουργίας της Μονάδας, το 2009.
Για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΔΕΗ προχώρησε στις ακόλουθες δράσεις:
Από κοινού με την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» προχωρεί στην προσαρμογή της υφιστάμενης Σύμβασης στα νέα δεδομένα, ώστε να καλυφθούν οι ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες της Μονάδες σε καύσιμο.
Προμηθεύεται λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης από το εξωτερικό και προχωρεί σε ανάμειξη με λιγνίτη χαμηλής θερμογόνου δύναμης.
Είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη, για την πλήρη διασφάλιση της τροφοδότησης της Μονάδας Ι του ΑΗΣ Μελίτης, η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της εκκρεμότητας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του Δημοσίου Ορυχείου Βεύης, η οποία, επίσης, θα διασφαλίσει ταυτόχρονα και την τροφοδότηση της νέας Μονάδας ΙΙ του ΑΗΣ Μελίτης.
Για τον ανωτέρω λόγο, η θέση αυτή έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από την Επιχείρηση και έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα Μονάδα ΙΙ."
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...