Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σε "υψηλή τάση" τα κέρδη της ΔΕΗ

Σε... «υψηλή τάση», κοντά ή και πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ τοποθετούν την κερδοφορία της ΔΕΗ στο γ΄ τρίμηνο του έτους, που ανακοινώνεται αύριο, οι αναλυτές.
Η εταιρεία που δεν θα καταβάλει έκτακτη εισφορά, καθώς πέρυσι η χρήση της ήταν ζημιογόνος, συνεχίζει το εντυπωσιακό come back στα κέρδη, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της αναμένεται να είναι μειωμένες, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης ελέω ύφεσης.
Ωστόσο μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η υπερεπάρκεια υδάτινων πόρων που έφερε άφθονη φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή, το χαμηλό κόστος καυσίμων αλλά και οι μειωμένες επιδόσεις των ανταγωνιστών στην αγορά ηλεκτρισμού (ΕΛΠΕ, εισαγωγείς) δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τη ΔΕΚΟ.
Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, ότι η ΔΕΗ χειραγωγεί την αγορά και καταστρατηγεί τους κανόνες ανταγωνισμού, με την ανοχή των αρμόδιων εποπτικών φορέων.
Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της ΔΕΗ;
Η Proton Bank τοποθετεί την καθαρή κερδοφορία στα 215,8 εκατ. ευρώ.
Αλλά και η National Sec - P&K προβλέπει ισχυρό τρίμηνο με τα καθαρά κέρδη να προσεγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που ανεβάζει την καθαρή κερδοφορία εννεαμήνου στα 615,5 εκατ. ευρώ.. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2008 η ΔΕΗ είχε εμφανίσει ζημιές 132,8 εκατ. ευρώ.
Η Marfin Analysis εκτιμά ότι η κερδοφορία της Επιχείρησης θα κυμανθεί στα 230,1 εκατ. ευρώ, βελτίωση που σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή οφείλεται στη μείωση του κόστους ενέργειας.
Ενδεικτικά η Marfin Analysis θεωρεί ότι οι δαπάνες για καύσιμα εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 46,7% και για αγορές ενέργειας κατά 46,8%.
Η HSBC διατυπώνει την πιο συγκρατημένη πρόβλεψη προβλέποντας καθαρά κέρδη στα 197 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της ΔΕΗ κέρδισε 5,73% κλείνοντας την Παρασκευή στα 14,75 ευρώ.
Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση η διπλή προκήρυξη για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, που θα αντικαταστήσουν τον Π. Αθανασόπουλο, ο οποίος και έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του.
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...