Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Νέος υδροηλεκτρικός σταθμός στην Καρδίτσα

Το νέο Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σμοκόβου του Ομίλου της ΔΕΗ εγκαινίασε σήμερα, Κυριακή 26 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, στο πλαίσιο των εγκαινίων:
* Έγιναν σημαντικά βήματα στα τελευταία πέντε χρόνια για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί τριπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ για ανέλθει από 430 MW σε 1.300 MW σήμερα.
* Το εγκαινιαζόμενο Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή, καθώς θα αποτελέσει «ανάσα ζωής» για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών, θα επιλυθούν μόνιμα προβλήματα ύδρευσης, δημιουργούνται προοπτικές δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης με ην κατασκευή της λίμνης Σμοκόβου και τα νερά του φράγματος θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του επεσήμανε πως:
" Η ΔΕΗ καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια στον τομέα των ΑΠΕ την οποία πρέπει να στηρίξουμε.

Είναι υποχρέωσή μας.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι συνολικές επενδύσεις τις οποίες υλοποιεί και θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ, στον τομέα αυτό, το 2014, ανέρχονται σε 2 δις ευρώ.

Όσον αφορά την ενέργεια πρέπει αφ’ ενός να προχωρούμε σύμφωνα με τις επιταγές του Κοινοτικού Δικαίου για τον ανταγωνισμό και αφ’ ετέρου, να λάβουμε υπ’ όψιν την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στον τομέα αυτό και θα ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα στηρίξει επίσης οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΔΕΗ για επενδύσεις στα Βαλκάνια, ώστε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

"Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός Σμοκόβου, ενώ ανακοίνωσε μια σειρά από νέα πράσινα έργα που σχεδιάζει και έχει αρχίσει να υλοποιεί ο Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής έργα:

* Υπό κατασκευή βρίσκεται το μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, ισχύος 1,6 MW και συνολικής επένδυσης € 2 εκατομμύριων.

Η κατασκευή του εν λόγω έργου ξεκίνησε παράλληλα με την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στο Νομό Τρικάλων.

Μετά την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής 10 GWh.* Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών των δύο μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής, το Σμόκοβο ΙΙ και το Σμόκοβο IV, ισχύος 5,6 ΜW και 0,8 MW αντίστοιχα.

Το προβλεπόμενο ύψος της επένδυσης για το Σμόκοβο ΙΙ ανέρχεται σε € 4,7 εκατομμύρια, ενώ για το Σμόκοβο IV η επένδυση ανέρχεται σε € 1,5 εκατομμύρια.

* Στη φάση της αδειοδότησης βρίσκεται και το μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο που προτείνεται στη θέση Αγιονέρι του Δήμου Ελασσόνας, στο Νομό Λάρισας ισχύος 1,0 MW.

Η προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας θα είναι της τάξεως των 2,0 GWh, το δε προϋπολογιζόμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε €1,3 εκατομμύρια.

* Η θυγατρική του Ομίλου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει σχεδιάσει την εγκατάσταση ενός Αιολικού Πάρκου ισχύος 30 MW στη θέση Αέρας του Δήμου Μουζακίου για το οποίο έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και εγκατάστασης.

Το προϋπολογιζόμενο ύψος της επένδυσης, μαζί με το δίκτυο, ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

* «Όλα τα παραπάνω έργα – τόνισε ο κ. Π. Αθανασόπουλος - πέραν της προφανούς συμβολής τους στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον, έχουν και μια σημαντική κοινωνική διάσταση, καθώς, στη φάση της υλοποίησής τους αναμένεται να δημιουργήσουν περί τις 200 νέες θέσεις εργασίας στους κατοίκους της περιοχής.

Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη στήριξη της απασχόλησης στην περιοχή και μάλιστα σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς του ως υπουργού Ανάπτυξης στην προώθηση του έργου της ΔΕΗ.

Τα εγκαίνια ευλόγησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθησαν ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΝ κ. Κ. Μουσουρούλης, ο γ.γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπας, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής κ. Δ. Παπαγιάννης, βουλευτές του Ν. Καρδίτσας, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων, επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής.

Από τη ΔΕΗ παρέστησαν οι γενικοί διευθυντές κκ Κ. Μελάς, Δ. Λαθούρης, Δ. Μπουσδέκης και Δ. Λάππας, και οι κκ. Π. Ευσταθίου και Τ. Γκαρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στελέχη και εργαζόμενοι του Ομίλου της Επιχείρησης.


Το νέο έργο

Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σμοκόβου (ΜΥΗΣ Σμοκόβου), επένδυση συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, κατασκευάσθηκε στο Λεοντάρι Καρδίτσας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ. Το Έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" (Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) του Υπουργείου Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου και θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2005 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα.

Η τροφοδότηση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού με νερό γίνεται από το Φράγμα Σμοκόβου.

Το Φράγμα έχει κατασκευαστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και η πλήρωση του Ταμιευτήρα έγινε το 2003.

Μετά την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του νοτιοδυτικού τμήματος του Θεσσαλικού κάμπου, θα παράγονται, κατά τη θερινή περίοδο, 10,7 GWh φιλικής προς το Περιβάλλον ενέργειας.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης παραγωγής, υπό την προϋπόθεση τροφοδότησης από τον Ταμιευτήρα Σμοκόβου.

Η λειτουργία του Σταθμού θα συμβάλλει στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, με την υποκατάσταση της ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου κτλ, συμμετέχοντας έτσι στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των αερίων ρύπων, καθώς θα υπάρξει σε ετήσια βάση:
* Εξοικονόμηση 10.700 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). * Εξοικονόμηση 1.000 τόνων διοξειδίου του θείου (SO2).

* Εξοικονόμηση 700 τόνων οξειδίου του αζώτου (ΝΟχ). * Κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια 5.500 ελληνικών νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...