Αν δεν έχουμε χάσει …κάποιο επεισόδιο, είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές τα ξαναλένε για τη σύμβαση μετά την ρωσοουκρανική κρίση που εκδηλώθηκε στις αρχές της χρονιάς. Κρίση που μάλλον δεν βοήθησε και τη σχέση των δύο επιχειρήσεων, καθώς η ΔΕΗ παρά την οριακή κατάσταση είχε προχωρήσει ακόμη και στην αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή εκείνες τις ημέρες.
Εν πάσει περιπτώσει, αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν.
Όχι όμως και οι απόψεις των δύο πλευρών που κρατούν ανοικτή ουσιαστικά από το 2007 την εκκρεμότητα, την ώρα που η ΔΕΠΑ έχει πια υπογράψει το νέο τύπο σύμβασης όχι μόνο με βιομηχανίες πελάτες της, αλλά και με ηλεκτροπαραγωγούς όπως η Ενεργειακή θεσσαλονίκης και ο Μυτιληναίος, ενώ βρίσκεται κοντά και σε υπογραφή με την ΓΕΚ Τέρνα για τη νέα μονάδα της Ήρων στη Βοιωτία - το 50% ανήκει πλέον, μέσω της Electrabel, στην Gaz de France Suez -αλλά και με την Ellpedison για τη μονάδα της Θίσβης.
Ποια είναι τα σημεία τριβής;
Ουσιαστικά, η αντιμετώπιση ή όχι της ΔΕΗ με τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου πελάτη και η παροχή της μεγαλύτερης δυνατής ευελιξίας στον προγραμματισμό της απορρόφησης ποσοτήτων.
Ως προς το πρώτο ζήτημα, η ΔΕΠΑ επιμένει ότι για την ΔΕΗ δεν μπορούν να ισχύσουν παράμετροι που χαρακτήριζαν την παλαιά σύμβαση, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τους κανόνες λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Ως προς το δεύτερο, η μεν ΔΕΗ έχει ζητήσει ως βάση μία ποσότητα της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (στο 50% αυτής την οποία υποχρεούται να απορροφά με βάση την εν ισχύι σύμβαση) και η ΔΕΠΑ έχει αντιπροτείνει να υπογραφεί σύμβαση για τη μίνιμουμ ποσότητα που θεωρεί η ΔΕΗ ως δεδομένη προ απορρόφηση και, από εκεί και πέρα, να αναζητήσει η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού άλλους προμηθευτές για επιπλέον ποσότητες.
Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το axiaplus.gr σε σχέση με την προηγηθείσα ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αυριανής συνάντησης, δεν αφήνουν περιθώρια και μεγάλης αισιοδοξίας για την έκβαση, υπό την έννοια ότι σύγκλιση απόψεων - για να το πούμε κομψά - δεν έχει, ακόμη, καταγραφεί…
Αλλά όταν έχουμε δύο μέρη να συζητούν ξανά για πρώτη φορά έπειτα από τρεις και πλέον μήνες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις, ειδικά εάν στο τραπέζι κατατεθούν προτάσεις - εκπλήξεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου