Όπως τονίζουν πηγές του ΔΕΣΜΗΕ εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, τότε οδηγούμαστε μετά από χρόνια στο πρώτο ηλεκτρικά αυτόνομο καλοκαίρι.
Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;
Καταρχήν τα νερά. Πέρυσι στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν τα αποθέματα έφταναν μόλις τις 1750GWh και δεν επαρκούσαν σε ορισμένες περιοχές ούτε για τις αρδεύσεις.
Σήμερα οι ταμιευτήρες της ΔΕΗ έχουν υδάτινα αποθέματα της τάξης των 2750GWh. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι εάν παραστεί ανάγκη οι υδροηλεκτρικές μονάδες μπορούν να συνεισφέρουν σε καθημερινή βάση για όλο το καλοκαίρι κατά τις μεσημβρινές αιχμές ισχύ 2500MW.
Βεβαίως, στην πράξη ακόμη και με υψηλές θερμοκρασίες, οι μέρες αλλά και οι ώρες που θα χρειαστεί να δουλέψουν τα υδροηλεκτρικά στο φουλ, θα είναι λιγότερες.
Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ στο πρώτο τρίμηνο του έτους η υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 61,52%, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση του Μαρτίου όταν και μπήκαν στο σύστημα 126,88% περισσότερες «υδροηλεκτρικές» μεγαβατώρες σε σχέση με πέρυσι.
Το δεύτερο δεδομένο αφορά στη ζήτηση.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε αισθητή κάμψη της τάξης του 3,83% στις 13.181 GWh.
Η αντίστοιχη κατανάλωση το πρώτο τρίμηνο του 2007 ήταν 13.521GWh και το 2006 13.515GWh.
Η φετινή ζήτηση είναι συγκρίσιμη με τα επίπεδα κατανάλωσης του 2005 όταν το πρώτο τρίμηνο καταναλώθηκαν 13.063GWh.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κάμψη της ζήτησης για τους πελάτες υψηλής τάσης, δηλαδή για τις βαριές βιομηχανίες της χώρας.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, η κατανάλωση σε επίπεδο τριμήνου μειώθηκε κατά 19,56%, κάμψη που αποδίδεται εξολοκλήρου στην οικονομική κρίση και στις δύσκολες ώρες που περνά η ελληνική βιομηχανία.
Πάντως η κάμψη στη συνολική κατανάλωση ενέργειας δεν είναι απαραίτητο ότι θα μειώσει τις λεγόμενες καλοκαιρινές αιχμές, όταν δηλαδή για λίγες ώρες της ημέρας λόγω κλιματιστικών απαιτείται μεγαλύτερη ισχύς.
Άλλωστε εκείνες τις ώρες η ζήτηση προέρχεται από τη χαμηλή και τη μέση τάση και όχι την υψηλή τάση (τα προηγούμενα χρόνια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δίνονταν κίνητρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης από τις βιομηχανίες).
Και ερχόμαστε στο τρίτο δεδομένο που γεννά αισιοδοξία για τους επιτελείς του ΔΕΣΜΗΕ και δεν είναι άλλο από την ένταξη της μονάδας της Endesa Hellas στο σύστημα.
Ο διαχειριστής αναμένει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές αλλά και θα έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές που απαιτούνται.
Ταυτόχρονα αναμένεται να επανακάμψει σε πλήρη λειτουργία και η μονάδα της ELPEDISON (ΕΝΘΕΣ) που επίσης βρίσκεται εκτός συστήματος από βλάβη.
Η συνεισφορά των δύο ιδιωτικών μονάδων αλλά και της αιχμιακής μονάδας του Ήρωνα που ενοικιάζει η ΔΕΗ, θα είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζήτηση.
Σημειώνεται ότι τα σχέδια για εγκατάσταση νέων αιχμιακών εφεδρικών μονάδων έχουν επί της ουσίας ναυαγήσει και μόνο ένας επενδυτής έχει δηλώσει στο ΔΕΣΜΗΕ ότι θα εγκαταστήσει μονάδα, αλλά μετά το καλοκαίρι.
Το τελευταίο δεδομένο αφορά τις γειτονικές χώρες οι οποίες από τις επαφές που έχουν γίνει, φαίνεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φθηνές εξαγωγές ρεύματος προς την Ελλάδα.
Ακόμη και η Αλβανία, που διαθέτει μόνο υδροηλεκτρικές μονάδες, έχει λόγω καλής υδραυλικής χρονιάς μεγάλα αποθέματα για εξαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς ΔΕΣΜΗΕ υπογραμμίζεται ότι υπάρχει αισιοδοξία όχι όμως και εφησυχασμός. Και αυτό γιατί οι μονάδες της ΔΕΗ είναι ως επί το πλείστον πεπαλαιωμένες με μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν βλάβες, όπως συμβαίνει συχνά.
Εάν παρουσιαστούν ταυτόχρονα περισσότερες από μία βλάβες και αυτό συμβεί σε μέρες καύσωνα, τότε είναι πιθανό να υπάρξει «στενότητα».
Εάν όμως δεν εμφανιστούν ακραίες συμπτώσεις τότε θεωρείται βέβαιο ότι φέτος θα έχουμε το πρώτο καλοκαίρι μετά από χρόνια, που η Ελλάδα θα είναι ηλεκτρικά αυτόνομη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου