Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Reuters: Χαλαρά και... ελληνικά η απελευθέρωση στην ενέργεια

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
«Κυριαρχία» της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ενέργειας τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέπει το πρακτορείο Reuters, λόγω του αποσπασματικού χαρακτήρα που έχει λάβει η απελευθέρωση υπό την καθοδήγηση της Τρόικας.
Σε εκτενή ανάλυση που φέρει τον τίτλο «Η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας θα είναι αργή και προσεκτική» επισημαίνεται ότι η χώρα μας θα έχει ανακοινώσει μέχρι τα τέλη του χρόνου με πιο τρόπο θα «ανοίξει» η αγορά.
Ωστόσο οι αναγκαίες αλλαγές, μεταξύ των οποίων και οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, δεν θα ολοκληρωθούν πριν το 2013, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την αντίδραση των συνδικάτων ή την επιβάρυνση των πολιτών που έχουν ήδη υποστεί μειώσεις μισθών και αύξηση φόρων.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι δεν θα χάσει μερίδιο άνω του 10% στην αγορά λιανικής μέχρι το 2013.
Αναλυτές τονίζουν ότι οι αλλαγές θα είναι σταδιακές, αλλιώς δεν θα είναι πολιτικά εφικτές. «Η αγορά είναι τελείως στρεβλή», δήλωσε στο Reuters ο Γ. Περιστέρης, πρόεδρος της ΓΕΚ Τέρνα.
Σε έκθεση της ΕΕ, η οποία δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, αναφέρεται ότι το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας θα προσελκύσει επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θα κρατήσει στο «παιχνίδι» τους -λιγοστούς- ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Το σενάριο της πώλησης μονάδων, που «έριξαν» στο τραπέζι αξιωματούχοι της Κομισιόν, εκτιμάται ότι δεν θα έφερνε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι Έλληνες επιχειρηματίες της ενέργειας είναι αρκετά χρεωμένοι για να τις αγοράσουν και οι ξένοι επιχειρηματίες αποθαρρύνονται από την αστάθεια των οικονομικών της Ελλάδας.
«Δεν είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την αγορά μονάδων στην Ελλάδα τώρα», δήλωσε στέλεχος της APT -Energa Hellas. Ο κ. Περιστέρης αναφέρει ότι η επιτάχυνση της αδειοδότησης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να κατασκευάσουν δικές τους λιγνιτικές ή υδροηλεκτρικές μονάδες τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ήταν μία καλή λύση.
«Είναι ο πιο εύκολος δρόμος και θα προσελκύσει τους περισσότερους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πολύ «χαλαρή» στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αν η ΕΕ και το ΔΝΤ κρίνουν ότι οι αλλαγές είναι ανεπαρκείς, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ που αναμένει η χώρα στις αρχές του 2011.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ασκήσουν έντονες πιέσεις, αλλά τελικά θα καταλήξουν σε ένα «modus vivendi» με την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...