Η πρόταση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ για δημιουργία δύο 100% θυγατρικών της ΔΕΗ, μια στη Διανομή και μια στη Μεταφορά, με ταυτόχρονη απόρριψη των δύο άλλων επιλογών που προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία (ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, και ανεξάρτητος διαχειριστής), συγκέντρωσε χθες το μεσημέρι 140 ψήφους, έναντι 30 της πρότασης της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, και επίσης 30 εκείνης της ΔΑΚΕ.
"Τασσόμαστε υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής, εφόσον διασφαλισθούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος.
Γεύση του τι θα ακολουθήσει
Το τεταμένο ωστόσο κλίμα που χαρακτήρισε το συνέδριο, καταδεικνύει ακριβώς τις αντιδράσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα η διοίκηση της ΔΕΗ. Αντιδράσεις, όχι μόνο στο θέμα του διαχωρισμού των δικτύων από την παραγωγή (το οποίο καλείται να εγκρίνει αύριο το ΔΣ της εταιρείας), αλλά και σε άλλα θέματα, όπως σε αυτό των ισοδύναμων με την πώληση μονάδων, λύσεων. Τα επεισόδια που έγιναν το Σάββατο από στελέχη της ΔΑΚΕ, όσο και οι αντεγκλήσεις και φραστικές επιθέσεις της Παρασκευής από την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ κατά των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος (την πρώτη ημέρα παρέστησαν τόσο η υπ. κα Μπιρμπίλη, όσο και ο υφυπ. Ι. Μανιάτης), δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι.
Εγκρίνει την πρόταση το αυριανό Δ.Σ., άγνωστο τι θα κάνει η κυβέρνηση…
Για την ώρα, η ΔΕΗ καλείται να εγκρίνει στο αυριανό ΔΣ, το «σπάσιμο» της επιχείρησης στα τρία, μέσω της δημιουργίας δύο 100% θυγατρικών της μητρικής, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την Κοινοτική Οδηγία για το διαχωρισμό των δικτύων από τις άλλες δραστηριότητες των ενεργειακών επιχειρήσεων της Ευρώπης.
Στη μια θυγατρική, αυτήν της Διανομής, θα μεταφερθούν τα πάγια δηλαδή τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης μαζί με τα 7.000 περίπου άτομα της αντίστοιχης γενικής διεύθυνσης, η δε, θυγατρική της Μεταφοράς, θα έχει το μάνατζμεντ των δικτύων υψηλής τάσης και θα στελεχωθεί με τα 1.200 περίπου άτομα της αντίστοιχης γ. διεύθυνσης.
Το μοντέλο αυτό, είναι η πιο ήπια από τις τρεις επιλογές που αφήνει στα κράτη- μέλη της ΕΕ η Κοινοτική Οδηγία. Αλλά κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του ότι «δεν είναι σίγουρο κατά πόσο η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη λύση, και δεν θα προτείνει στην τρόικα, κάτι άλλο πιο σύνθετο, γεγονός που αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα προκαλέσει, όπως έγινε φανερό στη διάρκεια του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ».
Στην ομιλία της πάντως την Παρασκευή στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι μελετά προσεκτικά την πρόταση της ΔΕΗ. Έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ όπως σήμερα, ενώ είπε ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου