Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αρθούρος Ζερβός: τριχοτομημένη, πράσινη και εξωστρεφής θα είναι η «νέα» ΔΕΗ


Τα χαρακτηριστικά της «νέας ΔΕΗ» περιγράφει μιλώντας στο energypress ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. Ο κ. Αρθούρος Ζερβός αναγγέλλει την «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ και δηλώνει υπέρμαχος, αφενός μεν της ανταλλαγής μονάδων με ξένη εταιρεία ώστε να «βγεί» η ΔΕΗ στο εξωτερικό, αφετέρου, δε, της σταδιακής υποκατάστασης του λιγνίτη από Ανανεώσιμες Πηγές. Παραδέχεται σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και προαναγγέλλει σχετικές πρωτοβουλίες.

Κύριε πρόεδρε οι αλλαγές στην αγορά του ηλεκτρισμού είναι ραγδαίες. Στο καινούργιο τοπίο που δημιουργείται, ποιά είναι η θέση της ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ του χρόνου θα είναι μια «άλλη» εταιρεία, μια «νέα ΔΕΗ», σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, καθώς εξελίσσονται σήμερα μεγάλες αλλαγές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πρώτα απόλα έχουμε την εφαρμογή του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου, άρα την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία ανεξάρτητου Διαχειριστή στη Μεταφορά και στη Διανομή ρεύματος. Εμείς προχωράμε ήδη στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων 100% θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ, μία για τη Διανομή και μία για τη Μεταφορά. Στη Διανομή θα μεταταχθεί το προσωπικό (μιλάμε για 7.000 άτομα, το 1/3 της επιχείρησης), αλλά τα πάγια θα μείνουν στη ΔΕΗ. Στη Μεταφορά, λόγω της κοινοτικής οδηγίας, θα πρέπει να μεταφερθούν και τα πάγια. Οι εταιρείες αυτές θα μετεξελιχθούν με βάση το μοντέλο που θα επιλέξει η κυβέρνηση για τον Διαχειριστή. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή.
Παρόλα αυτά η πίεση για πώληση μονάδων υπάρχει. Υπάρχουν τελικά ισοδύναμες λύσεις;
Οι εναλλακτικές λύσεις είναι η ανταλλαγή ισχύος ανάμεσα στη ΔΕΗ και ηλεκτρικές εταιρείες στο εξωτερικό, οι δημοπρασίες ισχύος στην εγχώρια αγορά, η «ενοικίαση» ισχύος και το άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων όπως ζητά η Κομισιόν από το 2008. Προσωπικά ανάμεσα στα τρία, πώληση ισχύος, ενοικίαση ή ανταλλαγή ισχύος, προφανώς προτιμώ την ανταλλαγή διότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Επιχείρηση να αναπτυχθεί και κάπου εκτός Ελλάδος, πράγμα το οποίο πρέπει ούτως ή άλλως να είναι μία κατεύθυνση της νέας ΔΕΗ. Γιατί; Διότι στον βαθμό που προχωράμε στην απελευθέρωση, η ΔΕΗ θα χάσει ένα μέρος της ελληνικής αγοράς. Ή θα αφήσεις λοιπόν τη ΔΕΗ να μικραίνει ή θα πας σε μια λογική η οποία εφαρμόστηκε από τις περισσότερες Ηλεκτρικές Εταιρείες της Ευρώπης: Το άνοιγμα σε άλλες αγορές ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στην εσωτερική αγορά. Η ανταλλαγή λοιπόν της ισχύος των σταθμών πάει προς αυτή τη κατεύθυνση και, αν θέλετε, μας «υποχρεώνει» κιόλας να το κάνουμε.
Θα πέσουμε βέβαια στα βαθιά γιατί μέχρι σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει σημαντική δραστηριότητα εκτός συνόρων. Τώρα προσπαθούμε να εμπλακούμε σε διάφορα Projects που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια. Διότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να ανοιχτεί παρά στον περίγυρό της, εκεί που υπάρχουν διασυνδέσεις. Άρα, στις Βαλκανικές χώρες, στην Ιταλία και στην Τουρκία.
Όπου δεν έχει και σπουδαίο έργο να επιδείξει… Αλήθεια με το Κόσσοβο τι γίνεται;
Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Έχει γίνει μια προεπιλογή τεσσάρων consortium, μέσα είμαστε και μείς, και τώρα περιμένουμε να βγάλουν τη προκήρυξη του τελικού διαγωνισμού, άρα είναι ένα από τα projects που είναι ανοιχτά και που διεκδικούμε αυτή τη στιγμή.
Τι άλλο κοιτάτε στην ευρύτερη περιοχή;
Τα υπόλοιπα που κοιτάμε είναι έργα ΑΠΕ με την ευρύτερη έννοια. Και μεγάλα υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες. Κοιτάμε και τις άλλες γειτονικές χώρες στην Αλβανία και στη Ρουμανία να δούμε αν κάποια έργα θα μπορούσαν να έχουν νόημα για τη ΔΕΗ.
Επανέρχομαι στην προοπτική ανταλλαγής ισχύος στην οποία αναφερθήκατε προηγουμένως. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν σε αυτή τη βάση με τη ΔΕΗ;
Κάνουμε κάποιες επαφές διερευνητικές. Υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον.

Για το άνοιγμα των λιγνιτών; Πώς θα αντιδράσει η χώρα μας στην πίεση των Βρυξελλών;
Είναι λάθος να συναρτάται αποκλειστικά με το άνοιγμα των λιγνιτών η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Αυτό είναι και άποψη της υπουργού Ενέργειας, η οποία προσπαθεί να πείσει και τους κοινοτικούς. Τι εννοώ:
Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ενιαία δεν είναι μόνο ο λιγνίτης. Βέβαια ο λιγνίτης παίζει ένα πάρα πολύ βασικό ρόλο μέσα στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, αλλά η λιγνιτική παραγωγή με βάση και το σχεδιασμό που έχει κάνει η Πολιτεία αλλά και τους περιορισμούς που μπαίνουν από τις οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με τους ρύπους, θα βαίνει μειούμενη. Από 5200 Μεγαβάτ που είμαστε σήμερα θα πάμε στα 2200 έως 3300 το 2020. Ο λιγνίτης θα παίζει όλο και μικρότερο ρόλο. Εδώ υπάρχει, λοιπόν, μία αντίφαση από πλευράς της κοινότητας: Αφού η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να έχει λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πώς πιέζει για άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων; Αντιβαίνει τις επιδιώξεις για τη σύνθεση του ενεργειακού μίγματος την επόμενη 10ετία ή 20ετία.
Η μείωση του λιγνίτη θα αντικατασταθεί από ΑΠΕ;
Ναι. Η λογική είναι, μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες που θα κινηθούμε και όπως ξέρετε στο κομμάτι των ΑΠΕ η ΔΕΗ σήμερα έχει πολύ μικρό ρόλο. Δηλαδή έχουμε το 8% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ. Θα έχουμε στη χώρα μας μία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών σημαντική τα επόμενα χρόνια και εμείς θα παίξουμε πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από ότι παίξαμε στο παρελθόν. Μέχρι το 2015 θα προχωρήσουμε σε επενδύσεις 2 δις στις ΑΠΕ.
Μιλάτε για επενδύσεις, αλλά υπάρχει σοβαρό χρηματοοικονομικό πρόβλημα στην αγορά. Μπορεί η ΔΕΗ να βρεί χρηματοδότηση για το επενδυτικό της πρόγραμμα;
Οι χρηματοδοτήσεις είναι δύσκολες, όχι μόνον για τη ΔΕΗ, όχι μόνον για τη χώρα μας, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Παρόλα αυτά επειδή η ΔΕΗ έχει μια ιστορία και μια αξιοπιστία προς τις Τράπεζες, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Δεν θα είναι το ίδιο εύκολο, θα έχει πιθανώς μεγαλύτερο κόστος απ΄ότι στο παρελθόν αλλά είμαι αισιόδοξος.
Μήπως θα έχουμε αύξηση των τιμολογίων για να βρείτε λεφτά...
Ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής της ΔΕΗ υπήρξε πάντοτε το να κρατήσει το τιμολόγιο όσο πιο χαμηλά γίνεται και βέβαια σ΄ αυτό βοήθησε η λιγνιτική παραγωγή, η οποία ήταν αρκετά φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλου τύπου παραγωγή. Η ΔΕΗ είναι μια Δημόσια Επιχείρηση και ο βασικός της σκοπός δεν μπορεί να είναι το κέρδος. Θέλει να΄χει βέβαια κέρδη, για να επενδύει και να πηγαίνει μπροστά. Γι αυτό κατά την άποψή μου είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις μια Δημόσια Επιχείρηση στο ενεργειακό σύστημα. Τώρα με την απελευθέρωση βέβαια τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε τιμολόγιο πρέπει να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής. Αυτό, έμμεσα, σημαίνει όχι επιδοτήσεις εκτός ειδικών περιπτώσεων. Πρακτικά, επειδή με ρωτάτε για τα τιμολόγια, αν στο μέλλον το κόστος παραγωγής ανεβεί, προφανώς θα ανεβεί και το τιμολόγιο. Για παράδειγμα, που θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου; Σίγουρα βέβαια θα ανέβει (δεν ξέρουμε πόσο), το κόστος για τα δικαιώματα ρύπων.
Σχετικά με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Υπάρχουν δεκάδες παράπονα που πολλές φορές φτάνουν σε εμάς, τους δημοσιογράφους...
Υπάρχει ένα πρόβλημα εκεί. Ιστορικά, ούσα η ΔΕΗ μονοπώλιο, τον καταναλωτή τον είχε «δεδομένο», κατά συνέπεια δεν είναι προφανές ότι έκανε όλα όσα έπρεπε για την ικανοποίησή του. Τώρα είμαστε σε μια νέα εποχή και κοιτάζουμε με πολύ προσοχή αυτό το κομμάτι. Όμως υπάρχει επιπλέον έλλειψη τεχνικού προσωπικού «πρώτης γραμμής». Στην παραγωγή, στα ορυχεία, στη διανομή, όπου έρχεται άμεσα σε επαφή ο καταναλωτής. Οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις έγιναν στη ΔΕΗ το 93 και δεν ήταν τεχνικό προσωπικό.
Άρα, έλλειψη προσωπικού και μια παλιά νοοτροπία της ΔΕΗ μέχρι σήμερα δημιουργούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών. Σας διαβεβαιώνω ότι το ζήτημα αυτό είναι πρώτη προτεραιότητά μας πλέον. Έχουν γίνει βέβαια κάποια βήματα. Αναφέρω για παράδειγμα τα λεγόμενα EASY PAYS που είναι συσκευές που έχουν τοποθετηθεί σε κάποια σημεία και θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία της Αθήνας, στα οποία ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να πληρώσει εκεί το λογαριασμό του , αντί να περιμένει στη σειρά, υπάρχει η ηλεκτρική γραμμή 10500 η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο για την Αττική και έχουμε δει κάποια πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα περιμένουμε να επεκταθεί και σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχει το φυλλάδιο ΑΠΛΟ που παραπέμπει σε όλους τους τρόπους άμεσης και γρήγορης πληρωμής μέσα από Τράπεζες κλπ.
Οι σχετικοί δείκτες εξυπηρέτησης του καταναλωτή έχουν βελτιωθεί, αλλά συνεχίζουμε να υστερούμε. Θα πάρουμε δυναμικές πρωτοβουλίες και τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά προ το καλύτερο. Αν θέλετε, αυτό ίσως είναι και το όφελος που θα έχει η ΔΕΗ από την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Δεν θα είναι μόνη της πιά και άρα, ακόμα και αν υπάρχουν συντηρητικές δυνάμεις στο εσωτερικό της, είναι υποχρεωμένη να γίνει πολύ προσεκτική απέναντι στον πελάτη της. Αν δεν το κάνουμε, θα είναι άλλες εταιρείες που θα το κάνουν καλύτερα από μας και θα χάσουμε το δυνατό μας σημείο. Τον έλληνα καταναλωτή.
Να προσθέσω βέβαια τις επενδύσεις που πραγματοποιούμε συνεχώς στα δίκτυα, παράγοντας και αυτός σοβαρός για την αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης.
Στον εμπορικό τομέα, υπάρχει πλέον ο ανταγωνισμός ο οποίος βγαίνει με καινούργια προϊόντα, πιο ευέλικτα κ.λπ. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να εκσυγχρονίσει την εμπορική πολιτική της;
Είναι σαφές ότι το ζήτημα της εμπορίας πρέπει να το δούμε με άλλο τρόπο απ΄ότι μέχρι σήμερα, καθώς, όπως σας είπα, η ΔΕΗ συμπεριφερόταν ως μονοπώλιο, με μια παλιά νοοτροπία. Δεν βοήθησε, θα έλεγα, και ο τρόπος που άνοιξε η αγορά μέχρι σήμερα. Οι ανταγωνιστές πήγαν απλώς στους εμπορικούς καταναλωτές για να πάρουν αυτό το κομμάτι της αγοράς. Αυτό κατά την άποψή μας έχει δημιουργήσει έναν στρεβλό ανταγωνισμό επί της ουσίας κι αυτό δεν βοήθησε. Εμείς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ανταγωνισμό και υποχρεωθήκαμε να επικεντρωθούμε εκεί και όχι σε εμπορικά θέματα που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Με την αλλαγή των τιμολογίων, οπότε θα μπεί σε νέα βάση πλέον και ο ανταγωνισμός, η ΔΕΗ θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί με τις τεχνικές του marketing κ.λπ.
Βέβαια εδώ θα πρέπει να πούμε και το άλλο στοιχείο: Η ΔΕΗ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποια πράγματα που έχουν οι ανταγωνιστές της π.χ. το τιμολόγιο για τη ΔΕΗ είναι ρυθμιιζόμενο ο ανταγωνιστής δεν έχει ρυθμιζόμενο τιμολόγιο.

Πολλοί λένε ότι η Διοίκησή σας συνδιοικεί με τη ΓΕΝΟΠ. Τι απαντάτε σε αυτά τα σχόλια;
Η αλήθεια ότι ως Διοίκηση έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση με το Συνδικάτο και αυτό ήταν μια από τις αρχικές μου επιδιώξεις από την αρχή όταν ανέλαβα. Αυτό που κάνω εγώ με το Συνδικάτο είναι ότι τους θέτω τα ζητήματα με ειλικρίνεια, και τους ενημερώνω για το τι είναι το σωστό για την Επιχείρηση. Από κει και πέρα είναι δική τους δουλειά να καθορίσουν τις θέσεις τους και τη στάση τους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει συνδιοίκηση.
Πιστεύω ότι η ειλικρίνεια σε μια συζήτηση βοηθάει οπουδήποτε και προφανώς βοηθάει και σε μια σχέση μεταξύ των εργαζομένων και του συνδικάτου και της Διοίκησης. Θα φέρω το παράδειγμα των θυγατρικών που δημιουργήσαμε στη Διανομή και τη Μεταφορά. Αυτό πριν από ένα, ενάμιση χρόνο ήταν κόκκινη γραμμή για το Συνδικάτο. Κι όμως πέρασε ομόφωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ψήφισαν θετικά. Βάζοντας κάτω τα πράγματα, λέγοντας αυτό πρέπει να γίνει και να κοιτάξουμε να το κάνουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο για την Επιχείρηση για τους εργαζομένους, για τη Διοίκηση είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας διάλογος που ο καθένας έχει τις θέσεις του αλλά οι θέσεις και των μεν και των δε γίνονται πιο ήπιες όταν γίνονται μέσω ενός διαλόγου και όχι εν μέσω μιας αντιπαράθεσης.
ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/ (Θοδωρής Παναγούλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...