Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σε διαπραγμάτευση με τους πελάτες υψηλής τάσης υποχρεώνει η ΡΑΕ τη ΔΕΗ

Κανόνες τιμολόγησης του ηλεκτρικού που καταναλώνουν πελάτες υψηλής τάσης, επιδιώκει να επιβάλει στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ ξεκινά και έρευνα για την τιμολόγηση των υπηρεσιών χρήσης δικτύου.Για το πρώτο θέμα, η ΡΑΕ, με επιστολή προς τη διοίκηση της επιχείρησης, ζητά από τη ΔΕΗ, να προχωρήσει σε μεθοδολογία για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού στου καταναλωτές υψηλής τάσης.
Αυτή, θα πρέπει λαμβάνει υπόψη το προφίλ της κάθε περίπτωσης, δηλαδή καμπύλη φορτίου, τρόπο πληρωμής κλπ. Το γεγονός ότι κάθε καταναλωτής υψηλής τάσης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, τονίζει στην επιστολή της η ΡΑΕ, δικαιολογεί τη διαφοροποίηση των όρων και τη μη εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου για όλους τους καταναλωτές υψηλής τάσης.
Σημειώνει δε ότι η πρακτική της ΔΕΗ αντιβαίνει στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς καθώς "κοινός τιμοκατάλογος για όλους τους πελάτες υψηλής τάσης, οι οποίοι παρουσιάζουν μεταξύ τους διαφορετικά ηλεκτρικά χαρακτηριστικά, δεν είναι συμβατή με την αιτούμενη απελευθέρωση των τιμολογίων υψηλής τάσης".
Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ, πέραν της εξατομικευμένης τιμολόγησης ανά περίπτωση, να καλέσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011, τους πελάτες υψηλής τάσης για διαπραγμάτευση της τιμής.
Η κίνηση της ΡΑΕ, έρχεται να δώσει λύση σε ένα θέμα που προέκυψε εδώ και μία τριετία, με την κατάργηση του τιμολογίου Α150 (περίπου 30 μεγάλοι πελάτες, όπως μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες κλπ). Παρά την κατάργηση του τιμολογίου, που σήμαινε διαφοροποίηση της τιμής ανά καταναλωτή, μετά από διαπραγμάτευση, η ΔΕΗ ερμηνεύοντας σχετική πρόβλεψη υπουργικής απόφασης που καταργούσε το τιμολόγιο, επέβαλε αύξηση 10% στις τιμές που προέβλεπε το, μη ισχύον πλέον τιμολόγιο Α 150.
Το γεγονός προκάλεσε τότε την αντίδραση του ομίλου Μυτιληναίου για την κατανάλωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που έπαψε να καταβάλλει το "καπέλο" του 10%, καλώντας ταυτόχρονα τη ΔΕΗ σε διαπραγμάτευση. Τελικά το αν απαιτείτο ή όχι διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποτελέσει αντικείμενο διαιτησίας. Η σχετική απόφαση προέβλεπε διαπραγμάτευση, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Στο μεσοδιάστημα, με εξώδικη επιστολή προς τη ΔΕΗ, διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της τιμής της κιλοβατώρας, ζήτησε και άλλος μεγάλος καταναλωτής. Εν τέλει, η υπόθεση βαίνει προς οριστική διευθέτηση μετά την χθεσινή γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
Χρήση δικτύου
Η παραπάνω ρύθμιση αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή ενέργεια και ισχύ. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ, τίθενται οσονούπω και ρυθμιζόμενες χρεώσεις για το μονοπωλιακό σκέλος των τιμολογίων όπως είναι οι χρεώσεις χρήσης δικτύου. Αυτές ορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία αξιολογεί το ύψος των επενδύσεων που έχει κάνει η ΔΕΗ ως ιδιοκτήτης των δικτύων (ρυθμιζόμενη βάση) και προσδιορίζει το ποσοστό απόδοσης των επενδυμένων κεφαλαίων.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ εκτιμάται γενικώς ότι οι σχετικές χρεώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Έτσι η ΡΑΕ, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αποτίμηση των χρεώσεων αυτών, με βάση τα ισχύοντα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να φανεί κατά πόσον αυτά είναι συγκρίσιμα.
Όπως είναι φυσικό, σε περίπτωση που διαφανεί ότι υφίστανται υπερβολικές χρεώσεις δικτύου και το αποδεχτεί το υπουργείο ΠΕΚΑ, θα υπάρξουν μειώσεις, έστω και μικρές, σε όλες τις κατηγορίες τιμολογίων.
Μιχάλης Καϊταντζίδης(www.energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...