Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

"Ανοίγει" το Κοινωνικό Τιμολόγιο για να συμπεριλάβει κι άλλους καταναλωτές

Διορθωτικές κινήσεις ώστε να συμπεριληφθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) κι άλλοι καταναλωτές, κυρίως όσοι ανήκουν στις «παρυφές» της κατηγορίας των 800 κιλοβατωρών το τετράμηνο, αλλά εξαιρούνται του ευνοϊκού μέτρου λόγω ακριβώς του συγκεκριμένου ορίου, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Έχει συγκεκριμένα ζητηθεί από τη ΔΕΗ αναλυτική καταγραφή όσων πελατών της κινούνται από πλευράς κατανάλωσης οριακά πάνω από τις 800 kwh, και ταυτόχρονα έχουν το ίδιο χαμηλό εισόδημα με τους πληρούντες σήμερα τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ (1,2-1,5 εκατ. περίπου), προκειμένου εν συνεχεία και σε συνεννόηση με την Ε. Επιτροπή το μέτρο να διευρυνθεί.
Το θέμα χειρίζεται ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης, ο οποίος έχει παράλληλα αναλάβει να επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες και τις αδικίες που συνεπάγεται η εφαρμογή του, όπως για παράδειγμα αυτήν με τους ενοικιαστές που για να μεταφέρουν το λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομά τους καλούνται να πληρώσουν κόστος (προκαταβολή στη ΔΕΗ για νέα σύνδεση, υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου) μεγαλύτερο του οφέλους που θα έχουν το 2011 από την έκπτωση στο λογαριασμό τους.
Όπως μάλιστα δεσμευτήκαν χθες τόσο η ίδια η υπουργός, όπως και ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν επιλυθεί όλα αυτά τα ζητήματα, ώστε το ΚΟΤ να ξεκινήσει να εφαρμόζεται κανονικά από την 1η/1/2011.
Υπενθυμίζουμε ότι όπως είχε γράψει στις 13/10/2010 το «Energy Press» το υπουργείο εξετάζει ακόμη και εθελοντικές συμφωνίες με τον κλάδο των ηλεκτρολόγων προκειμένου να μειωθεί η τιμή της υπεύθυνης δήλωσης που απαιτείται να προσκομίσουν οι δικαιούχοι ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για να μεταφέρουν στο όνομά τους το λογαριασμό. Μελετά επίσης τη δυνατότητα μείωσης του ποσού της εγγύησης που χρειάζεται να καταβάλει ο δικαιούχος του ΚΟΤ στη ΔΕΗ, στη περίπτωση που και πάλι πρέπει να μεταφέρει στο όνομά του το λογαριασμό από το όνομα κάποιου άλλου.
Το υπουργείο γνωρίζει ότι οι διατάξεις της νομοθεσίας είναι τέτοιες, ώστε παρ’ ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 1,2-1,5 εκατομμύρια των εν δυνάμει δικαιούχων θα δουν εκπτώσεις στο λογαριασμό τους από την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ένα μικρότερο τμήμα - διόλου ευκαταφρόνητο- για να υπαχθεί σε αυτό θα χρειασθεί να πληρώσει περισσότερα από την όποια μείωση θα είχε το 2011.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...