Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Επαφές με Κομισιόν για την αγορά ενέργειας

Τα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ανεξαρτητοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου και η ενίσχυση των διασυνοριακών αγοραπωλησιών ενέργειας συζητήθηκαν στις επαφές που είχαν σήμερα στην Αθήνα στελέχη των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν με τις διοικήσεις της ΡΑΕ, του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), της ΔΕΗ ενώ αύριο πρόκειται να συνεχίσουν τις επαφές στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ αυτή τη φορά δεν τέθηκε θέμα πώλησης ή μίσθωσης λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προκειμένου να ανοίξει η αγορά, συζητήθηκαν όμως ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε άνοιγμα τόσο της παραγωγής λιγνίτη όσο και, τελικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Λύσεις που περιλαμβάνουν δημοπρασίες για πώληση λιγνιτικής ενέργειας σε ιδιώτες ή παραχώρηση νέων κοιτασμάτων.
Στη συνάντηση με τη ΡΑΕ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία ανεξαρτητοποίησης της Αρχής, στο πλαίσιο της οποίας η ΡΑΕ εκτός από γνωμοδοτικές θα αποκτήσει και αποφασιστικές αρμοδιότητες , όπως και στην ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου).

Τα στελέχη της ΕΕ ενημερώθηκαν τέλος για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που εισηγήθηκε η ΡΑΕ και ενέκρινε το υπουργείο πρόσφατα, και για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σύσταση θυγατρικών εταιριών που αποφάσισε η ΔΕΗ.
Σε ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι το μοντέλο που επέλεξε η διοίκηση της επιχείρησης (με το οποίο συμφωνεί το συνδικάτο) "δεν είναι διασφαλισμένο, και για να πάνε τα πράγματα εκεί που θέλουμε, και όσον αφορά το μοντέλο που θα επιλεγεί, και όσον αφορά τις διασφαλίσεις που ζητάμε για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στη Μεταφορά και τη Διανομή, θα χρειαστεί να δώσουμε σκληρή μάχη".
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι "με την ασυνέπεια της κυβέρνησης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι εξελίξεις γύρω από την εναρμόνιση με την Οδηγία 72 μπορεί να είναι ολέθριες" και καλεί τους εργαζόμενους σε ενότητα.
Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...