Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Δύο τάσεις στην Κομισιόν για το διαχωρισμό της ΔΕΗ

Θα ικανοποιήσει την Κομισιόν η επιλογή του διαχωρισμού ΙΤΟ ή θα επικρατήσουν κάποιες φωνές εντός της επιτροπής που μιλούν για πισωγύρισμα και θέτουν ως προϋπόθεση την επιλογή ISO;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό πιθανόν να λάβει ακόμη και σήμερα η ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των επαφών που θα γίνουν με το κλιμάκιο της Κομισιόν. Η εικόνα πάντως που επικρατεί, τουλάχιστον σε ορισμένες πηγές της αγοράς, είναι ότι η Κομισιόν εμφανίζεται διχασμένη ως προς το θέμα.
Αφενός υπάρχουν τα στελέχη εκείνα της Επιτροπής που θεωρούν ότι ο στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς εξυπηρετείται καλύτερα από το μοντέλο ISO ή ακόμη και από τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δηλαδή τις δύο πρώτες επιλογές του 3ου πακέτου. Ακόμη και από … «ιδεολογικής» πλευράς εκτιμάται ότι τα στελέχη αυτά δεν μπορούν να δεχθούν την τρίτη λύση, του ΙΤΟ.
Έστω και εάν η δουλειά της επιτροπής είναι να ελέγχει και όχι να αποφασίζει, ιδιαίτερα επί ζητημάτων όπου υπάρχει πολιτική απόφαση. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι σήμερα η δομή του συστήματος και η ύπαρξη του ΔΕΣΜΗΕ, πλησιάζει περισσότερο το μοντέλο ISO και πιθανόν κάποιοι στην Κομισιόν να βλέπουν «πισωγύρισμα», εφόσον υιοθετηθεί η λύση ΙΤΟ.
Έστω και έτσι, κυβερνητικό στέλεχος αντιτείνει ότι δεν ισχύει η εκτίμηση πως η Κομισιόν απορρίπτει κατηγορηματικά το μοντέλο ΙΤΟ. Το συγκεκριμένο στέλεχος υπενθυμίζει ότι ο αρμόδιος επίτροπος ενέργειας αποτελεί επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία από κοινού με την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες είχαν περάσει τη λεγόμενη «Τρίτη λύση» στο 3ο ενεργειακό πακέτο. Και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να σταθεί υπαγόρευση ή ….απαγόρευση απέναντι σε μια λύση που προβλέπεται από τους κοινοτικούς νόμους και κανονισμούς που βρίσκονται σε ισχύ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα βρίσκεται στη Αθήνα το κλιμάκιο της Κομισιόν από τις διευθύνσεις Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Οικονομικών, που θα έχουν καταρχήν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αγοράς και τη ΡΑΕ και αύριο με κυβερνητικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...