Καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι στη δεύτερη έλευση μέσα σε διάστημα τριών μηνών του κλιμακίου της Κομισιόν για την ενέργεια, ευελπιστούν ότι είναι υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ΔΕΗ.
Το κλιμάκιο των ενεργειακών επιθεωρητών της κοινότητας αποτελούμενο από στελέχη των διευθύνσεων Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Οικονομικών, αναμένεται στην Αθήνα μεθαύριο και θα έχει κύκλους επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Εκτός από τις θεσμικές επαφές με το ΥΠΕΚΑ, τη ΡΑΕ, το ΔΕΣΜΗΕ, συναντήσεις θα γίνουν με όλους τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, τη ΔΕΗ, τους ανεξάρτητους προμηθευτές αλλά και τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του Ιουλίου, δεν έγιναν συναντήσεις με τη ΔΕΗ.
Από πλευράς υπουργείου πάντως -και σε αυτό έχουν συντελέσει οι επαφές της αρμόδιας υπουργού Τ. Μπιρμπίλη στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο Γκ. Ότινγκερ- υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ακραίες προτάσεις όπως αυτές του καλοκαιριού (πώληση μονάδων ΔΕΗ).
Άλλωστε οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί για το «μικρό πακέτο» αλλαγών στη χονδρική αγορά που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή (5η μέρα αναφοράς, τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, αυστηρότερη εποπτεία αγοράς) αλλά και για τις επόμενες κινήσεις που αφορούν στο λεγόμενο «ισοδύναμο πακέτο» προτάσεων της χώρας μας για την άμεση απελευθέρωση της αγοράς χονδρικής του ηλεκτρισμού (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο).
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σπουδή της ΔΕΗ να περάσει την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο την πρόταση για δημιουργία δύο θυγατρικών για τη διανομή και τη μεταφορά (προς το παρόν έχει εγκριθεί μόνο η θυγατρική για τη διανομή, ενώ σήμερα αναμένεται η έγκριση και για τη θυγατρική της μεταφοράς) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υιοθέτηση της λύσης ΙΤΟ (ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς).
Εκτός όμως από τη συμμόρφωση στις προβλέψεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου, για το διαχωρισμό των δικτύων, η κυβέρνηση αναμένεται να αντιπροτείνει στο αίτημα για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το σύστημα VPP (πωλήσεις ισχύος) τόσο για λιγνιτικές όσο και για υδροηλεκτρικές μονάδες της εταιρείας.
Το μοντέλο των δημοπρασιών λιγνιτικής ισχύος αναμένεται να συνδυαστεί και με την εκχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες, πιθανόν και με άρση της απαγόρευσης του λιθάνθρακα, αν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον για ανθρακικές μονάδες από την πλευρά των ιδιωτών είναι περιορισμένο εξαιτίας των αβεβαιοτήτων για το κόστος των ρύπων μετά το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειρισμοί του αρμόδιου υπουργείου μετά το «στραπάτσο» του Ιουλίου, γίνονται με ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τις Βρυξέλλες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή ορισμένων μεταβατικών μέτρων όπως για παράδειγμα η σταδιακή αύξηση στα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου ή κάποιες άλλες μεταβατικές διατάξεις για τη χονδρεμπορική αγορά (παράταση ισχύος των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος κλπ).
Πηγή: www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου