Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μόνο με... άδεια θα επισκέπτεται ο Ζερβός τις θυγατρικές της ΔΕΗ

Όταν ο επικεφαλής της EdF, μετά το διαχωρισμό και τη δημιουργία ανεξάρτητης θυγατρικής για τα δίκτυα στη Γαλλία, επισκέφθηκε απροειδοποίητα τις εγκαταστάσεις του γαλλικού «ΔΕΣΜΗΕ», εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές όχι και αναγκάστηκε να φύγει άπραγος χωρίς τελικά να διαβεί την πόρτα της εταιρείας που θεωρητικά ανήκει στην εταιρεία του.
Το περιστατικό αυτό διηγήθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός προκειμένου να περιγράψει τις ιδιομορφίες αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η υιοθέτηση του μοντέλου ΙΤΟ, που αρχής γενομένης από χθες και με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ. της επιχείρησης προωθείται για τη ΔΕΗ, εαν βεβαίως αποφασίσει κατά τον ίδιο τρόπο και το ΥΠΕΚΑ.
Το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού, που αποτελεί μια από τις τρεις επιλογές της οδηγίας 72/2009 προβλέπει ισχυρές δικλείδες ανεξαρτησίας για τις δύο θυγατρικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν με απόσχιση των κλάδων μεταφοράς και διανομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την οδηγία, στις δύο θυγατρικές θα υπάρχουν ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια, ενώ τα μέλη της διοίκησης δεν επιτρέπεται να έχουν απασχοληθεί στη ΔΕΗ τα τελευταία πέντε χρόνια, ούτε και μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους για τρία χρόνια.
Στο συγκεκριμένο μοντέλο υπάρχουν πολύ αυστηρές προβλέψεις, δεν ξέρω εάν ίσως θα ήταν καλύτερο για τη ΔΕΗ, το μοντέλο ISO (ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος) έχει εκτιμήσει πρόσφατα ο Α. Ζερβός.
Στις νέες θυγατρικές της μεταφοράς και της διανομής θα εισφερθούν τα πάγια της ΔΕΗ, αλλά και οι εργαζόμενοι στις δύο διευθύνσεις που ξεπερνούν τις 8 χιλιάδες, καθώς ιδιαίτερα η διεύθυνση της διανομής είναι η πολυπληθέστερη της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η λειτουργία της ημερήσιας αγοράς θα παραμείνει στο ΔΕΣΜΗΕ από όπου η ΔΕΗ θα αποχωρήσει, ενώ πιθανότατα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί θα μπουν ως μέτοχοι, ανάλογα με το μερίδιό τους στην αγορά.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. που έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία της θυγατρικής διανομής περιέλαβε τις διατυπώσεις που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Με ανακοίνωσή της μάλιστα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ανέλαβε τέσσερις δεσμεύσεις έναντι των εργαζομένων στην επιχείρηση και ειδικότερα ότι:
α. Για την Επιχείρηση: Δεν θα επιτρέψει κανένα απολύτως ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, έστω και πολύ μικρού τμήματος της ΔΕΗ Α.Ε.
β. Για την ασφαλιστική περιουσία: Δεν θα επιτρέψει να μπει σε κανένα κίνδυνο.
γ. Για τους εργαζόμενους: Δεν θα επιτρέψει καμία απολύτως αλλαγή του εργασιακού και ασφαλιστικού τους καθεστώτος.
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, όλοι οι εργαζόμενοι τόσο στη μεταφορά όσο και στη διανομή, θα εξακολουθούν να διέπονται από το ίδιο ασφαλιστικό, από τον ίδιο ΚΚΠ/ΔΕΗ και τις ίδιες ΣΣΕ και εργασιακές σχέσεις.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...