Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Φλερτ μεταξύ ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Ζεστό είναι το ενδιαφέρον των Ελληνικών Πετρελαίων για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ. Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη το 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου και εν όψει της περαιτέρω αποκρατικοποίησής της εξετάζουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης του μεριδίου τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι «θέλουμε να μείνουμε στη ΔΕΠΑ, είμαστε στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον μας είναι ισχυρό».
Σύμφωνα με στελέχη ενδεχόμενη εμβάθυνση της συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ μπορεί να «ανοίξει» εμμέσως την πόρτα για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, σε δεύτερη φάση. Θυμίζουν ότι μία από τις ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η ιταλική Edison έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με τα ΕΛΠΕ με στόχο την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.
Ως προς την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών σε πρώτη φάση θα αναζητήσει συμβούλους αποκρατικοποίησης, χωρίς να έχει αποφασισθεί ακόμη αν θα επιλεγούν και νέοι , πέρα, δηλαδή, από αυτούς που είχε ορίσει το 2008 η τότε κυβέρνηση και είχαν ήδη ξεκινήσει διάλογο με υποψήφιους ξένους επενδυτές (ήταν η Alpha Bank, η Deutsche Bank, η UBS και η Rothschild).
Στη συνέχεια οι σύμβουλοι θα αποτιμήσουν το δικαίωμα προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ (το Δημόσιο έχει ένα μερίδιο 65% και η ΔΕΗ ένα call option για το 30% του Ελληνικού Δημοσίου). Η διαδικασία, λένε αρμόδια στελέχη, δεν θα είναι εύκολη, υπενθυμίζοντας ότι δύο χρόνια πριν η αποτίμησή της ήταν 3 δις ευρώ, ποσό που σήμερα μάλλον είναι άπιαστο λόγω της συγκυρίας.

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...