Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

To πρώτο βήμα για τη συμμόρφωση της χώρας μας προς την Οδηγία 72 του 2009, στο πλαίσιο του λεγόμενου 3ου ενεργειακού πακέτου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με την έγκριση του διοικητικού συμβούλιο της ΔΕΗ για τη δημιουργία νέων θυγατρικών της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού στους τομεις της μεταφοράς και της διανομής.
Αναλυτικότερα, δόθηκε το "πράσινο φως" για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας διανομής, ενώ μεταφέρθηκε για τις 22 Οκτωβρίου το θέμα της θυγατρικής στη μεταφορά.
Οι θυγατρικές θα ανήκουν κατά 100% στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία θα αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, και στην μεν εταιρεία της μεταφοράς θα περάσουν περί τους 1.700 εργαζόμενους, στην δε εταιρεία της διανομής περί τους 8.000 μαζί με τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης.
Το συγκεκριμένο μοντέλο, γνωστό ως ΙΤΟ (Independent Transmission Operator) είναι ένα από τα 3 που έχουν υιοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -τα άλλα δύo είναι εκείνο του πληρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων από τις καθετοποιημένες εταιρείες και το ISO (Independent System Operator), με πιο ισχυρό διαχειριστή - και το οποίο έχει υποστηριχθεί από άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες.
Στο συγκεκριμένο μοντέλο έδωσε την υποστήριξή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θέτοντας πάντως ως προαπαιτούμενο η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει να λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη συνέχιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο τελικός λόγος, πάντως, ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου έχει αναπτυχθεί ένας προβληματισμός σε σχέση και με τις πιέσεις της Τρόικας για μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού.

ΠΗΓΗ: http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...