Υπέρ των προτάσεων για ενοικίαση ή ανταλλαγή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που απ’ ότι φαίνεται θα είναι ο κεντρικός άξονας του πακέτου το οποίο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στην Κομισιόν, τάσσεται η ενεργειακή αγορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ.
Σχολιάζοντας τις επιλογές που οι ενεργειακοί επιθεωρητές κατέστησαν σαφές στην κυβέρνηση την Παρασκευή ότι ικανοποιούν το στόχο της απελευθέρωσης της αγοράς (ενοικίαση-ανταλλαγή & tolling agreements ή «φασόν» πωλήσεις ενέργειας), παράγοντες της αγοράς αποτιμούν θετικά τις εξελίξεις. Και δηλώνουν πως εφόσον οι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν δεν θα κρύβουν εκπλήξεις, ασφαλώς και θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Συμφωνούν δε, με την άποψη που εξέφρασαν οι τέσσερις κοινοτικοί στον Γ. Γ. Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη ότι οι εικονικές πωλήσεις («VPP» ή δημοπρασίες ενέργειας) έχουν αποδειχθεί όπου εφαρμόστηκαν, αναποτελεσματικές και ασύμφορες λύσεις.
Ενδιαφέρον από τουλάχιστον 2-3 εταιρείες
Από την πλευρά τους πηγές της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι σε επαφές που έχουν γίνει με ξένες ενεργειακές εταιρείες για να βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον τους στο μοντέλο της ενοικίασης ή ανταλλαγής μονάδων, τουλάχιστον 2-3 όμιλοι απάντησαν θετικά. Άλλωστε αν δεν υπήρχε αυτό το πρώτο ενδιαφέρον, η ΔΕΗ δεν θα προέβαλε τόσο έντονα τη συγκεκριμένη πρόταση στην παρουσίαση που έκανε προς το κλιμάκιο των ελεγκτών την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Lecabettus. Όσο για το πότε θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, κύκλοι της επιχείρησης, τους τοποθετούν εκτός απροόπτου προς «το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επομένου».
Η σιωπή της ΓΕΝΟΠ…
Σιωπή ωστόσο μέχρι τώρα επικρατεί από το μέτωπο της ΓΕΝΟΠ. Το συνδικάτο μέχρι πριν από λίγο καιρό δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετο σε διαγωνισμούς πώλησης λιγνιτικής ισχύος και ενέργειας, τονίζοντας ότι εκχωρεί μέρος του σημείου αιχμής της επιχείρησης σε ιδιώτες, χωρίς ανταλλάγματα. Τότε δεν είχε ακόμη τεθεί στο τραπέζι (ή τουλάχιστον με τέτοια έμφαση) το ενδεχόμενο ενοικίασης ή ανταλλαγής μονάδων της ΔΕΗ, που υπό συγκεκριμένους όρους είναι ασφαλώς πιο συμφέρουσα για την επιχείρηση λύση. Στο σημείο αυτό βέβαια να πούμε ότι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς έλεγαν στο «Energypress» πως η ενοικίαση για διάστημα 3-5 ετών μιας λιγνιτικής μονάδας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την εν συνεχεία απόκτηση της από τον εκμισθωτή της. Σκέψη με την οποία προφανώς η ΓΕΝΟΠ δεν θα συμφωνεί..
Προβληματισμός για τα δίκτυα
Τέλος, αναφορικά με το διαχωρισμό των δικτύων, ένας προβληματισμός στους κόλπους της διοίκησης της ΔΕΗ δεν κρύβεται. Αν και τα στελέχη της θεωρούν θετικό σαν δείγμα ότι οι κοινοτικοί δεν υπέδειξαν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση (π.χ. προς τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, όπως τον περασμένο Ιούλιο), προβληματίζονται ως προς την καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει την τελική της απόφαση. Και φοβούνται μήπως τελικώς η καθυστέρηση αυτή ερμηνεύεται ως στροφή σε μια άλλη επιλογή, εκτός του ΙΤΟ ή σε κάποιο πιο σύνθετο μοντέλο.
«Ίσως πάλι», λένε στη ΔΕΗ, «μετά και το σαφές μήνυμα των κοινοτικών πως είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης το ποιο από τα τρία μοντέλα που προβλέπει η Οδηγία θα επιλέξει, το υπουργείο να οδηγηθεί σε αυτό που έχουμε καταλήξει κι εμείς, κρίνοντας ότι τα πλεονεκτήματά του είναι περισσότερα απ’ ότι τα μειονεκτήματα..».
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου