Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Κατάργηση παροχών ζητά ο Παπακωνσταντίνου

Στο 9,2% η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ - Πρόταση για μείωση του τέλους ΕΡΤ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ, σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ εξέτασε όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
«Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, ενώ η ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια 16%.
«Μια τέτοια συνολική αύξηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ τόσο γιατί είναι αδιανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης», επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου που στη γνωστοποίησε ότι ζήτησε από την ΔΕΗ να διασφαλιστούν τα εξής:
  • Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων
  • Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
  • Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
  • Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
  • Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)
  • Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή
  • Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων
Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
«Με όλες αυτές τις ενέργειες», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «το ΥΠΕΚΑ αποσκοπεί σε μια αύξηση των τιμολογίων που δεν θα ξεπερνάει μεσοσταθμικά συνολικά το 9,2% και αυτό θα αποτυπωθεί και στην σχετική Υπουργική Απόφαση».
Τέλος ο κ। Παπαπωνσταντίνου διευκρίνισε ότι «από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...